Merkel: iranienii şi Assad trebuie implicaţi în discuţiile de pace

Pe fondul ascuţirii divergenţelor dintre Rusia şi Occident cu privire la Siria, Germania intervine şi nuanţează diplomatic încercând să joace din noul rolul de placă turnantă
Cancelarul german Angela Merkel (HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.09.2015

Cancelarul german Angela Merkel susţine că guvernul iranian precum şi guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad trebuie să facă parte din negocierile pentru încetarea crizei din Siria.

“Trebuie să discutăm cu mulţi actori: printre ei se află şi Assad, dar şi alţii de asemenea. [Trebuie să discutăm] nu doar cu SUA şi Rusia, ci şi cu parteneri regionali importanţi, precum Iran, şi cu statele sunite, precum Arabia Saudită”, a declarat Merkel, joi, la o conferinţă de presă în Bruxelles după un summit al liderilor UE pe tema crizei refugiaţilor din Europa.

Statele occidentale, care au insistat de la bun început pe retragerea lui Assad de la putere, par să îşi modifice poziţiile faţă de criza din Siria.

Sâmbătă, secretarul de stat american John Kerry a declarat că deşi Assad trebuie să renunţe la putere, momentul retragerii sale ar trebui să fie decis prin negocieri.

Secretarul britanic de externe Philip Hammond a făcut, la rândul său, remarci similare.

Liderii UE au publicat o declaraţie după întâlnirea din Bruxelles, făcând apel pentru depunerea de noi eforturi în vederea desfăşurării unor discuţii pe tema soluţionării conflictului sirian.

“Cu privire la Siria, cerem un nou efort internaţional condus de ONU pentru soluţionarea acestui război care a cauzat atât de multă suferinţă şi a forţat aproximativ 12 milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele”, conform declaraţiei UE.

Liderii UE au căzut de asemenea de acord să aloce, prin agenţiile ONU, cel puţin un miliard de euro pentru refugiaţii din ţările învecinate cu Siria, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Războiul civil din Siria a început în martie 2011 şi a cauzat peste 240.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor