Coordonarea dintre trupele israeliene şi ruseşti: doar o linie de telefon. De ce vizita lui Netanyahu a fost doar de politeţe
alte articole
Există o mare diferenţă între cele mai recente titluri din ziare care susţin că Forţele de Apărare Israeliene (FAI) şi armata rusă îşi vor coordona operaţiunile şi declaraţia premierului israelian Benjamin Netanyahu potrivit căreia că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au căzut luni de acord să creeze un mecanism pentru prevenirea neînţelegerilor şi conflictelor între cele două armate, conform unui raport al Debkafile.
Nici prezenţa militară rusă din Siria, care se extinde cu fiecare zi, şi nici FAI nu au planuri pentru crearea unui organism care va permite ambelor părţi să se informeze reciproc cu privire la operaţiunile terestre, aeriene şi maritime ce vor fi desfăşurate pe câmpul de luptă sirian.
Rusia nu doreşte ca FAI să afle ceva despre mişcările şi intenţiile sale militare, iar FAI nu doreşte ca ruşii să afle din timp despre operaţiunile pe care le va desfăşura în Siria, sau de misiunile de supraveghere desfăşurate de forţa aeriană israeliană.
Sursele militare şi de informaţii ale Debkafile au raportat că acesta este motivul pentru care Putin şi Netanyahu – şi după aceea şeful Statului Major israelian, general-locotenentul Gady Eisenkot, şi omologul său rus, generalul Valeri Gheramisov – au căzut de acord asupra creării unei linii de comunicare între armatele celor două tabere.
Acest canal de comunicare va conecta biroul din Moscova al adjunctului lui Gheramisov, generalul Nicolai Bogdanovski, şi biroul din Tel Aviv al adjunctului lui Eisenkot, generalul Yair Golan.
Linia de comunicare va permite celor două părţi să clarifice evenimentele, fără să ofere explicaţii pentru acestea. Cu alte cuvinte, linia va fi folosită în momentul în care se vor desfăşura operaţiuni militare ruseşti sau israeliene în Siria, iar ofiţerii seniori vor acţiona cu scopul de a evita o posibilă ciocnire între cele două forţe militare – sau linia va putea fi folosită după un astfel de eveniment.
Pe lângă aranjamentele tehnice pentru funcţionarea liniei, Bogdanovski şi Golan vor trebui să se întâlnească pentru a se cunoaşte şi pentru a cădea de acord asupra unui set de subiecte militare ce vor fi discutate. Acest proces ar putea dura câteva săptămâni.
Cu alte cuvinte, discuţiile nu au avut ca obiectiv coordonarea operaţiunilor militare, ci mai degrabă crearea unui mecanism care va intra rapid în acţiune după un eveniment pentru a evalua coliziunile [între cele două armate] şi pentru a determina cum ar putea fi ele prevenite în viitor.
În orice caz, Israelul nu se poate implica într-o coordonare militară deplină cu armata rusă, în special în Siria, datorită angajamentului FIA faţă de operaţiunile comune cu armata americană şi iordaniană. Mai mult, FIA dispune de mecanisme pentru coordonarea cu armata americană a operaţiunilor sale aeriene, maritime şi cu rachete.
Rusia, pe de altă parte, îşi coordonează operaţiunile militare din Siria cu Iranul, un duşman declarat al Israelului.
Sursele militare ale Debkafile notează că şeful Statului Major rus nu s-a aflat în uniformă când l-a primit pe omologul său israelian, aceasta fiind o indicaţie referitor la intenţia Rusiei de a minimaliza aspectul militar al discuţiilor ruso-israeliene.
Înainte să părăsească Moscova, Netanyahu a anunţat că a informat Washingtonul despre discuţiile avute cu Vladimir Putin, dând de înţeles că acele discuţii nu au afectat în niciun fel cooperarea militară dintre SUA şi Israel.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.