Atacul asupra ambasadei Rusiei din Damasc ridică semne de intrebare. Mâna rebelilor sau a rusilor?
alte articole
Ministerul rus de Externe a cerut luni luarea de măsuri concrete după ce un proiectil a aterizat în complexul ambasadei Rusiei din capitala siriană, învinuind forţele care luptă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.
“Un proiectil a căzut pe teritoriul Ambasadei ruse din Damasc în 20 septembrie în jurul orei 9:00 a.m., fără a provoca pagube”, conform declaraţiei ministrului, arată Yahoo News.
“Condamnăm atacul asupra prezenţei diplomatice ruseşti în Damasc. Aşteptăm să se ia măsuri concrete de către toţi membri comunităţii internaţionale, inclusiv statele din regiune, împotriva acestui act terorist.”
Ministerul rus de Externe a mai susţinut că atacul ar fi fost lansat dinspre zona Jobar de la periferia Damascului, unde îşi au baza rebelii.
Incidentul are loc în condiţiile în care tensiunile ruso-americane se amplifică tot mai mult în privinţa Siriei. Americanii au acuzat Rusia că trimite soldaţi, piese de artilerie avansată şi avioane de luptă în ţara arabă zguduită de război, declanşând temeri că Moscova va intra în război alături de vechiul său aliat Assad.
Moscova insistă că tot ceea ce face este să îşi onoreze o serie de contracte militare încheiate de mult timp cu Siria, încercând în acelaşi timp să convingă o coaliţie condusă de SUA – formată din puteri regionale şi occidentale şi care luptă împotriva Statului Islamic – să se alăture forţelor lui Assad pentru atingerea aceluiaşi obiectiv.
Conform rapoartelor publicate de Debkafile, numărul soldaţilor ruşi prezenţi în Siria creşte constant. La început, rapoartele susţineau că au fost trimise câteva sute de soldaţi ai Marinei ruse, dar acum se fac pregătiri pentru găzduirea a aproximativ 2.000 de soldaţi.
Un proces similar are loc în cazul desfăşurării de rachete antiaeriene. Iniţial, rapoartele au susţinut că Moscova furnizează Siriei rachete SA-22, cunoscute sub numele de Pantsir-S1. Acele rachete nu au sosit niciodată. Au apărut în schimb sisteme S-300, mult mai performante.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.