Antrenamente militare româno-americane pe Marea Neagră

USS Mount Whitney, septembrie 2008
USS Mount Whitney, septembrie 2008 (SEIRON BAROIAN / AFP / Getty Images)
Marinarii români şi americani participă joi la un exerciţiu bilateral pe Marea Neagră. Antrenamentul comun este organizat în contextul escalei efectuate în Portul Constanţa de nava de comandament Mount Whitney şi distrugătorul Cole, din componenţa Flotei a VI-a a SUA, dislocată în Marea Mediterană.

Exerciţiul Black Sea Resolve se va desfăşura în apele teritoriale româneşti şi în zona contiguă, sub egida parteneriatului româno-american şi presupune căutarea şi localizarea de submarine, precum şi identificarea şi urmărirea ţintelor aeriene, relatează Hotnews.

Forţele Navale Române vor participa la exerciţiu cu fregata Regele Ferdinand, nava purtătoare de rachete NPR Pescăruşul, două aparate de zbor IAR 330 Puma Naval şi o echipă a Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, care va desfăşura acţiuni specifice procedurilor de interdicţie maritimă. De asemenea, la Black Sea Resolve vor participa şi trei avioane de vânătoare MIG-21 Lance ale Forţelor Aeriene Române.

Potrivit autorităţilor române, activităţile de pe mare au drept scop instruirea comună a militarilor americani şi români prin desfăşurarea unor exerciţii ce presupun interdicţia maritimă, căutarea şi descoperirea de submarine, precum şi proceduri de identificare şi urmărire a ţintelor aeriene.

Nava amiral a Flotei a VI-a a SUA, USS Mount Whitney are o capacitate de 930 de tone, o lungime de 198 de metri şi o lăţime de 33 de metri. Distrugătorul este dotat cu două sisteme de apărare anti-rachetă, două tunuri, patru mitraliere şi un lansator de rachete. De asemenea, Mount Whitney operează cu un elicopter Knight Hawk, ce are capacitatea de a ateriza la bordul oricărei fregate.

Mount Whitney a participat la Operaţiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 şi a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008. Nava a mai fost în apele teritoriale româneşti în noiembrie 2008 şi în noiembrie 2013, pe fundalul tensiunilor din Ucraina.

Reamintim în context că Rusia a anunţat recent că plănuieşte să desfăşoare submarine cu rachete de croazieră, care au o rază de peste 1.500 de kilometri, în portul Novorossisk.

Deşi navele NATO sunt prezente permanent în Marea Neagră încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Moscova plănuieşte să creeze o bază cu submarine în Novorossisk pentru a evita concentrarea tuturor navelor într-o singură bază – o situaţie observată în februarie şi martie în Sevastopol, Crimeea.