Rusia ajută Grecia în investigarea pretenţiilor pentru daune de război adresate Germanei

Ofiţeri nazişti inspectează ruinele unui templu antic grecesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ofiţeri nazişti inspectează ruinele unui templu antic grecesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. (Captură Foto)

La doar o zi după ce preşedintele german Joachim Gauck a şocat guvernul său susţinând într-un interviu că Germania ar trebui cel puţin să “ia în considerare” cererile premierului elen Alexis Tsipras ca Berlinul să plătească daune de război în valoare de miliarde de euro pentru pagubele produse în timpul ocupării Greciei de către Germania nazistă, publicaţia elenă Ekathimerini a susţinut că ruşii şi-au manifestat dorinţa de a oferi asistenţă în investigarea pretenţiilor privind despăgubirile pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, Moscova a decis să ajute Grecia în investigaţia sa oferind acces la arhive care nu au mai fost folosite înainte.

După o cerere făcută de viceministrul elen al Apărării Costas Isichos, Ambasada rusă din Atena a oferit autorităţilor elene o listă cu arhive relevante, incluzând documente, fotografii şi materiale video.

Mişcarea Moscovei are loc în condiţiile în care Consiliul Naţional privind Daune din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din partea Germaniei şi-a intensificat eforturile de informare a cetăţenilor greci în legătură cu activitatea sa. În acest sens, grupul a publicat materiale video şi postere în 100 de staţii de metrou din Atena.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.