Înţelepciune antică pentru un somn sănătos (II)
alte articole
Medicina clasică chineză este un sistem medical complet, care ne-a fost transmis din generaţie în generaţie. Aceasta oferă informaţii suplimentare despre sănătatea influenţată de somn.
Somnul este rezultatul unui ritm natural de circulaţie a energiei. La ora 23:00, energia yin (qi) se află la cel mai puternic nivel al său. Acesta este momentul ideal ca organismul să se întoarcă la odihnă, refacere şi întregire.
Prin urmare, oamenii nu ar trebui să rămână treji după ora 23:00. Acesta este şi momentul când organismul îşi construieşte energia yang (qi), care oferă energia de care avem nevoie pentru activităţile fizice şi mentale din timpul zilei.
Qi-ul corpului şi sângele trec prin şi hrănesc fiecare sistem de organe, pe tot parcursul zilei şi nopţii. Momente diferite ale nopţii au un impact mai mare asupra unor organe diferite. De exemplu, între 01:00 şi 03:00, sângele şi qi-ul ating cel mai puternic nivel în ficat şi meridianele sale (o reţea energetică ce corespunde funcţiei hepatice). Prin urmare, somnul în această perioadă este critic pentru ca ficatul să poată funcţiona normal.
În medicina chineză, ficatul are o cantitate incredibilă de responsabilitate - fizică, mentală şi emoţională. Energia ficatului reglează starea de spirit, digestia, menstruaţia, visarea, schimbul somn-trezire, viziunea şi fluxul de energie din tot corpul. Acesta este responsabil pentru planificarea strategică şi execuţie şi alimentează toate ţesuturile conjunctive, de la ligamente până la unghii.
Ficatul este extrem de sensibil la emoţii negative, cum ar fi furie şi resentimente. Dacă nu se acordă o atenţie deosebită ficatului, oamenii vor fi irascibili şi agitaţi. Acum puteţi înţelege cât de grave vor fi consecinţele pentru sănătatea dumneavoastră dacă nu dormiţi la ora la care ar trebui să o faceţi.
Un alt sistem important de organe care este hrănit de sânge şi qi sunt plămânii (nivelul cel mai puternic de energie este de la 03:00 la 05:00). Sistemul pulmonar este responsabil pentru furnizarea de oxigen întregului organism, apărarea împotriva infecţiilor, hrănirea pielii, precum şi pentru asistarea în reglarea metabolismului alimentelor şi apei.
A fi nefericit din punct de vedere emoţional, a mânca tipuri greşite de alimente, sau a ne expune la toxicitatea mediului sau infecţiilor, perturbă sistemele de organe şi meridianele lor şi pot crea tulburări de somn.
De exemplu, când energia rinichilor (sursa noastră majoră de energie rece) nu poate echilibra energia inimii (sursa noastră majoră de energie caldă), oamenii nu pot adormi din cauza unei energii calde hiperactive. Astfel, ei au insomnie.
Atunci când energia yang a ficatului nu este echilibrată de energia yin a ficatului, oamenii pot avea coşmaruri, pot fi somnambuli şi pot avea sindromul picioarelor neliniştite. Când qi-ul splinei şi plămânilor este deficitar, organismul acumulează grăsime şi flegmă, care pot bloca căile respiratorii, cauzând apnee obstructivă a somnului.
Prin urmare, din perspectiva medicinei chineze, tulburările de somn sunt o manifestare superficială a dezechilibrelor care stau la baza energiilor corpului. Aceste dezechilibre cauzează probleme de sănătate, care sunt adesea îmbunătăţite prin modificarea stilului nostru de viaţă, inclusiv printr-un somn sănătos, o alimentaţie corespunzătoare, meditaţie, exerciţii şi reducerea stresului.
Pentru cei care au simptome mai supărătoare, tratamentul cu acupunctură şi medicină pe bază de plante este foarte important şi cel mai util. Ultimul lucru pe care doriţi sa îl faceţi este să mascaţi simptomele prin luarea de medicamente.
Dr. Yang este un psihiatru licenţiat şi expert internaţional în formele clasice de medicină chineză. El face parte din a patra generaţie de doctori şi practicanţi de medicină tradiţională chineză, fiind specializat în acupunctură.