Medicina chineza despre modul de viata sanatos
Medicina chineza, ca parte a stiintei Chinei antice, a fost fondata pe intelegerea coeziunii dintre om si univers, pe constientizarea conexiunii invizibile dintre natura si organism. Astfel de cunostinte erau considerate cea mai mare intelepciune si revelatie facuta de catre Ceruri. In legatura cu aceasta, medicina chineza acorda o atentie sporita pentru prevenirea bolilor si mentinerea unui mod de viata corect si sanatos, in conformitate cu principiile stabilite de Univers pentru fiintele umane.
Nivelul medicinei chineze din cele mai vechi timpuri era cu adevarat foarte ridicat. In arsenalul medicilor din China antica, existau peste o suta de metode de tratament fara medicamente. Conform cronicilor regale, care s-au pastrat pana astazi, si documentelor oficiale ale corespondentei diplomatice, unii imparati au trait pina la 200 de ani, iar copiii ii concepeau la varsta de 140 de ani. Bineinteles, in palatul imperial exista un numar foarte mare de medici-savanti, care incontinuu monitorizau starea de sanatate a imparatului. Totusi aceasta demonstreaza nivelul ridicat al medicinei chineze.
Spre deosebire de medicina moderna din occident, care nu acorda atentia cuvenita prevenirii imbolnavirilor, medicina chineza aborda probleme de protectie a sanatatii si mentinerea unui stil de viata sanatos ca o componenta de baza in cunostintele medicale. Un proverb binecunoscut spune: "Este prea tarziu sa sapi o fintina, atunci cand vrei sa bei." Cu alte cuvinte, pentru a avea sanatate, trebuie neaparat sa mentii un mod de viata corect si sa ai in permanenta cerinte stricte fata de tine.
Corpul uman, in medicina chineza, era privit ca un sistem complex, cu multe nivele, care nu se limiteaza numai la componenta sa materiala, de aceea si metodele de tratament erau abordate mai profund, fundamental. Corpul fizic era vazut prin prisma unui nivel superficial, dupa care urma nivelul sistemului de meridiane si canale energetice, apoi - nivelul emotional. Dar importanta decisiva o avea psihicul uman, componenta sa spirituala. In acest sistem ierarhic, fiecare nivel mai ridicat influenta nivelul inferior. Astfel, pentru a elimina simptomele si a atinge in mod vizibil imbunatatirea sanatatii se poate de actionat asupra corpului fizic. Dar pentru a deveni sanatos, omul trebuie sa se schimbe el insusi. El trebuie sa fie in armonie cu natura si sa obtina liniste sufleteasca.
Calea spre un stil de viata sanatos - doctrina "caii de mijloc"
Conform conceptiilor medicilor antici chinezi, boala se naste in minte. Astfel, conceptul de stil de viata sanatos include in primul rind, gandire corecta, constientizarea legaturii dintre cauzele aparitiei fenomenelor si efectele acestora, mentinerea echilibrului si pastrarea naturaletii firesti.
In China antica, oamenii se distingeau printr-un temperament linistit, infranarea deprinderilor si atasamentelor emotionale. Datorita acestui lucru se obtinea linistea launtrica. Acest mod de viata al chinezilor a fost format sub influenta invataturilor din Confucianism si Taoism. Aceste doua scoli au pus bazele in dezvoltarea tuturor stiintelor din China antica si in special, in medicina chineza. Printre altele, Confucianismul si Taoismul au insuflat societatii antice conceptele "mijlocul de aur" si “calea de mijloc”, iar respectindu-le poti deveni de neinvins. Conform acestor concepte, omul ar trebui sa evite extremele in toate aspectele si atunci va putea obtine sanatate.
In cartea "Nei Pyan", taoistul Ge Hong a expus intelegerea sa despre relatia dintre sanatate si respectarea echilibrului. Potrivit invatatului, principalele cauze ale distrugerii sanatatii oamenilor sunt emotiile excesive. De exemplu, tristetea, gelozia, lacomia, exaltarea, lenea, senilitatea, betia. Atingind limitele sale, acestea inevitabil duc la epuizare fizica si la moarte. Prin urmare, cel care aspira spre o stare buna a sanatatii si o viata lunga nu ar trebui sa asculte sau sa priveasca peste masura, sa manince sau sa bea in exces, sa stea sau sa exerseze, sa se imbrace sau sa vorbeasca fara masura.
Imbunatatirea corpului, ca parte a unui stil de viata sanatos
Conceptul "calea de mijloc", se aplica si la activitatile fizice. De aceea medicina chineza recomanda oamenilor sa indeplineasca o anumita cantitate de munca fizica. In acest caz, Qi-ul si sangele vor putea circula liber, iar organele interne vor functiona bine. Lipsa miscarii provoaca stagnarea Qi-ului si a sangelui, la diminuarea capacitatilor functionale ale splinei si ale stomacului, care poate conduce la impotenta, slabiciune a membrelor si apatie. In cartile de medicina chineza se spune ca "inactiunea indelungata duce la pierderea Qi-ului". Oboseala fizica excesiva poate provoca deteriorarea Qi si poate duce la diferite tipuri de patologii, dar activitatea fizica rationala este in mod clar, utila: exercitiile fizice contribuie la cresterea circulatiei substantelor vitale si o mai buna digestie a alimentelor.
Medicina chineza indeamna sa se respecte un echilibru si in nutritie. Nu trebuie sporita calitatea celor cinci gusturi in mincare. Un astfel de obicei va conduce la dereglarea activitatii organelor interne. Prea sarat e daunator pentru inima, foarte picant - va provoca probleme la ficat, prea acru - dauneaza splinei, prea amar — provoaca afectiuni pulmonare, iar dulcele in exces cauzeaza disfunctii renale. Excesul de mincare si lacomia vor conduce la obezitate si tulburari ai circulatiei sangvini si a Qi-ului.
Vorbind despre stil de viata sanatos, nu putem trece cu vederea si numeroasele metode de tratament fara medicamente, care sunt utilizate pina in prezent de catre chinezi. Pentru a mentine un organism sanatos va ajuta exercitiile de respiratie, practicele de lupta, meditatia, qigong-ul si alte metode mostenite de stiinta Chinei antice. Aceste metode, la fel ca plantele medicinale, sunt utilizate pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.
Majoritatea metodelor de practica sunt legate de metodele de cultivare ale sistemului Taoist. In timpul dinastiei Zhou (1100 - 221 i.e.n.) multi taoisti se retrageau in muntii indepartati, pentru a-si consacra viata lor cautarii adevarului si atingerea iluminarii. Practicind arte martiale si meditatia, ei obtineau liniste sufleteasca si traiau foarte multi ani. Inhalarea aerului alpin de la mari altitudini, saturat cu Qi si utilizarea ierburilor medicinale conducea la longevitate. Desi multe dintre cunostintele de atunci erau transmise in mod secret, unele metode de cultivare sunt cunoscute si raspindite in societatea de astazi .
In acest mod, medicina chineza ofera omului intelegerea principiului ca boala este mai usor de a fi prevenita, decat de a fi vindecata. Sanatatea adevarata poate fi obtinuta doar urmind principiile Universului si mentinind un stil de viata corect.