Un cadru medical chinez recunoaşte că s-au extras organe fără permisiune.

Yang Chunhua, director al unui spital afiliat Universităţii Sun Yat-sen, provincia Guangdong, noiembrie 2012
Yang Chunhua, director al unui spital afiliat Universităţii Sun Yat-sen, provincia Guangdong, noiembrie 2012 (Screenshot / Epoch Times)

Un oficial chinez în materie de transplanturi, a admis în cadrul unui interviu oferit unei publicaţii de stat că de mai mulţi ani autorităţile au folosit organele recoltate de la prizonieri executaţi pentru transplanturi, fără să fi avut acordul acestora.

Deşi acest fapt este deja acceptat ca fiind o realitate în rândul cercetătorilor privind recoltarea forţată de organe din China, admiterea venită din partea unui medic oficial a fost surprinzătoare. Problema consimţământului este una crucială în etica medicală, deoarece în cazul prelevării de organe şi transplanturi, este adesea văzută ca linia de demarcaţie dintre practica etică acceptabilă şi o crimă împotriva umanităţii .

Declaraţiile au apărut pe data de 16 august într-un interviu realizat de Global Times, o filială a ziarului People’s Daily, portavoce a Partidului Comunist Chinez. Yang Chunhua, directorul Unităţii de Terapie Intensivă a Spitalului din cadrul Universităţii Sun Yat-sen a provinciei Guangdong, a admis aceste lucruri atunci când încerca să explice o idee mai complexă despre reformele pe care autorităţile încearcă să le implementeze în sistemul de transplanturi chinez.

Ziarul a mai relatat: "Anterior, autorităţile au folosit organele criminalilor executaţi, fără consimţământul lor, totuşi permisiunea acestora a fost necesară în ultimii ani", mai spune Yang. Recoltarea de organe de la prizonieri va continua pentru moment deoarece nu sunt suficienţi donatori voluntari în China pentru a acoperi cererea.

Deşi nu asta era intenţia Dr. Yang, acesta a stârnit criticii sistemului de transplanturi din China prin confirmarea faptului că expunerea abuzurilor comise a condus la tentativa unor reforme.

"China a fost criticată pentru încălcarea drepturilor omului folosind organele criminalilor”, a declarat Yang în interviul pentru Global Times. "Doctorii chinezi nu au nici măcar şansa de a-şi publica lucrările asupra transplanturilor de organe în revistele internaţionale."

Yang este o figură binecunoscută în sistemul medical şi de transplanturi. Director al secţiei de terapie intensivă, acesta la susţinut pe Huang Jiefu preşedintele spitalului, până în 2001, iar până de curând Huang a publicat articole ştiinţifice sub egida institutului.

Motivul pentru care Dr. Yang a mărturisit aceste fapte nu este clar, deşi aceasta face parte dintr-un lanţ de mărturii început acum câţiva ani. "Replica oficială a Partidului Comunist Chinez pentru mulţi ani era că toate organele au fost donate, iar acest lucru se întâmpla chiar şi când nu a existat nici un sistem de donări”, afirmă într-un interviu prin e-mail David Matas, un avocat canadian şi co-autor al unui raport privind recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong. "Critica celor care au susţinut contrariul faptului că organele provin de la deţinuţi, a fost zgomotoasă şi indignată."

Înainte de 2006, Partidul Comunist Chinez şi sistemul medical chinez susţinea irevocabil că toate donaţiile de organe din China au fost voluntare.

După ce dovezile au ieşit la lumină în anul 2006, recoltarea pe scară largă de organe de la prizonierii de conştiinţă, în principal de la practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală tradiţională care este persecutată în China, autorităţile au început să facă admiteri parţiale. În 2008, Huang Jiefu, a recunoscut în revista medicală Lancet că majoritatea transplanturilor de organe din China proveneau de la prizonierii executaţi.

Situaţia consimţământului este o altă problemă. Comunitatea medicală internaţională consideră că acordul prizonierilor condamnaţi la moarte nu este semnificativă, deoarece deţinuţii pot fi supuşi constrângerilor. Şi chiar permiţând aceasta, ideea că organele au fost obţinute cu acord în China a fost menţinută tot timpul, până la mărturiile Doctorului Yang, care a venit cu completarea că acordul a fost obţinut doar în ultimii ani. David Matas mai scrie: "Să vezi cum Partidul Comunist din China recunoaşte adevărul, atunci când adevărul îl pune într-o lumină proastă, este un eveniment uimitor.”

Matas a mai adăugat: "Confirmările pe care le primim astăzi nu sunt pentru că autorităţile tocmai au aflat despre faptul că nu a existat nici un consimţământ în trecut. Este o recunoaştere a faptului că au ştiut întotdeauna că nu a existat acest consimţământ. Este o admitere de complicitate masivă la crime împotriva umanităţii".

Potrivit lui Arne Schwarz, un cercetător independent cu sediul în Elveţia, care a câştigat un premiu pentru examinările făcute în legătură cu abuzurile legate de sistemul de transplanturi din China, Yang a recunoscut că ”autorităţile chineze au comis o crimă atroce, chiar în conformitate cu propriile standarde dubioase."

Aceste mărturii se dovedesc problematice pentru suporterii internaţionali a celor identificaţi ca reformatori în sistemul medical chinez, în conformitate cu Matas şi Schwarz. Societatea de Transplant, mai ales, susţinător deschis al activităţii lui Huang Jiefu, fost Ministru adjunct al Sănătăţii, şi în prezent şef al Comitetului de Transplanturi de Organe din China, un organism nou format însărcinat cu revizuirea sistemului de transplanturi construit pe recoltarea organelor de la prizonieri (şi precum mulţi susţin, cea mai mare parte provenită de la prizonieri de conştiinţă).

Spunând că numai în "ultimii ani" a fost obţinut acordul, Yang spune de asemenea că Huang Jiefu însuşi a extras organele prizonierilor fără consimţământul acestora, conform declaraţiei lui Schwarz.

Schwarz mai declară că:"Huang Jiefu a fost implicat personal în recoltarea abuzivă a organelor de la prizonieri cât şi în comerţul de organe cu străini, deoarece a fost chirurgul principal în transplantele de ficat dar şi preşedintele responsabil al Colegiului Medicilor Sun Yat-sen”.

Potrivit unui articol al Canalului Matinal din China de Sud în luna ianuarie a acestui an, un medic de la Sun Yat-Sen Primul Spital Afiliat al Universităţii de Ştiinţe Medicale a declarat unui reporter că "un transplant de ficat ar putea fi uşor de aranjat şi că acordul nu a fost o problemă. Nu există nici prevedere în legea din China continentală pentru deţinuţi în vederea consimţământului pentru donarea organelor".

În momentul acela directorul spitalului era Huang Jiefu.

Într-un interviu cu Xinhua agenţia de ştiri a statului din 2010, Huang declară:"Este Sun Yat Sen Primul Spital Afiliat care m-a hrănit, este experienţa mea la acest spital care m-a făcut omul de astăzi".

"Acest om este implicat personal în toate aceste crime, are mai mult de 500 de transplanturi de ficat operate personal şi a fost premiat de către Societatea de Transplant şi Universitatea din Sydney", a declarat Dr. Schwarz.

Potrivit unei cărţi scrise de un om de afaceri favorizat de Partidul Comunist, Societatea de Transplant i-a acordat în 2008 lui Huang, Premiul Internaţional al Preşedintelui pentru munca sa în "transplanturile din China". TTS nu a răspuns la interviul prin mail despre premiul acordat.

Universitatea din Sydney i-a acordat lui Huang un doctorat de onoare şi i l-a reînnoit în 2011, în pofida obiecţiilor susţinute de experţi locali şi internaţionali. Universitatea i-a luat apărarea lui Huang, în aprilie, spunând că "acesta a fost un critic vehement al extragerii de organe de la prizonierii executaţi începând cu anul 2005".

Nici Universitatea din Sydney şi nici Dr. Francis L. Delmonico, preşedintele Societăţii de Transplant, nu au răspuns cererii de a explica dacă poziţia lor în legătură cu Dr. Huang şi rolul său în sistemul de transplant din China s-a modificat în urma revelaţiilor Doctorului Yang.

"Aceste premii şi această cooperare ar trebui să fie revocate”, afirmă Schwarz. "În caz contrar, ei vor afecta credibilitatea eticii în medicina de transplanturi la nivel mondial."