Medicamente care nu se consumă cu lactate
alte articole
Laptele şi produsele lactate nu trebuie consumate când se administrează anumite medicamente, căci pot anula efectul pe care ar trebui să-l aibă acestea asupra organismului. Interacţiunile dintre alimente şi medicamente sunt extrem de numeroase. Aşa că este preferabil ca, la fiecare medicament pe care trebuie să-l luaţi, să întrebaţi medicul dacă se impune şi o modificare în regimul alimentar.
Medicamente care nu se consumă cu lactate. Antibioticele
Asocierea lactatelor cu antibioticele este o practică des utilizată din convingerea că lactatele (în special produsele lactate obţinute prin fermentaţie, aşa cum sunt iaurtul, chefirul, sana) ajută la menţinerea florei intestinale. Este greşită această concepţie din două motive şi anume: multe antibiotice şi produse chimioterapeutice interacţionează cu calciul din lapte şi formează chelaţi neabsorbabili care se elimină prin fecale. Tetraciclina şi fluorochinolonele cum ar fi: ciprofloxacina, ofloxacina, norfloxacina etc. pot forma astfel de chelaţi, care dacă nu se absorb, atunci nu au efect sau au efect terapeutic redus ce poate duce la un eşec al tratamentului.
Pe de altă parte probioticele din iaurt acţionează doar dacă iaurtul se administrează la o distanţă de minim 4-5 ore de la antibiotic. Este o naivitate să credem că antibioticele nu distrug produsele probiotice. Adevărul este că probioticele fie de tip iaurt, de tip medicamentos sau suplimentele alimentare au eficacitate după tratamentul cu antibiotice, iar dacă se folosesc în timpul tratamentului cu antibiotice trebuie obligatoriu folosite la o distanţă suficientă înainte sau după administrarea antibioticului.
Astfel, brânza, iaurtul şi laptele se pot consuma cu 2-3 ore înainte sau după ce luaţi antibiotice.
Medicamente care nu se consumă cu lactate. Laptele un aliment nerecomandat în scleroza multiplă şi cancer
Potrivit unui studiu publicat în anul 2010, pe lângă conţinutul de grăsimi saturate, unele proteine din laptele de vacă ar putea fi dăunătoare în caz de scleroză multiplă. Fie puteţi elimina de tot laptele din alimentaţia dumneavoastră, fie optaţi pentru cel scăzut în grăsimi.
Este bine ştiut că organismul oamenilor odată cu depăşirea vârstei de 35 de ani nu mai sintetizează fermetul necesar la fermentarea laptelui. Gena care răspunde de această sinteză se inactivează. Ea este activă la copii şi tineri. Începând cu vârstă de 35 ani sunt recomandate produsele lactate acidulate, cum sunt: iaurtul, brânza, etc.
Lactatele nu sunt recomandate nici la persoanele care au cancer fiind prea bogate în grăsimi saturate, ele putând cauza şi dezechilibre care pot creşte sensibilitatea la medicamentele pentru chimioterapie.