MECMA este Punctul Naţional de Contact pentru competiţia de promovare a intreprinderilor europene
alte articole
Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri este Punctul Naţional de Contact pentru ediţia din acest an a competiţiei Premiile pentru Promovarea Intreprinderilor Europene organizată de Directoratul General pentru Întreprinderi şi Industrie al Comisiei Europene, lansată în luna martie.
Potrivit Ministerului Economiei, premiile pentru promovarea întreprinderilor europene identifică şi recunosc cei mai de succes promotori ai întreprinderilor şi antreprenoriatului în Europa, subliniază cele mai bune politici şi practici antreprenoriale, sporesc conştientizarea valorii adăugate de antreprenoriat, încurajează şi inspiră potenţialii antreprenori.
În competiţie pot intra cei ce susţin antreprenoriatul la nivel naţional, regional şi local: autorităţi ale administraţiei publice, parteneriate public-private între autorităţi şi întreprinzători sau organizaţii economice şi programe educaţionale din statele Uniunii Europene, Islanda, Norvegia şi Turcia, care au implementat, proiecte în domeniul dezvoltării antreprenoriale, cu impact asupra economiei locale, în ultimii doi ani.
Marele premiu al juriului va fi acordat candidatului care prezintă cea mai creativă şi inspiratoare iniţiativa din Europa.
Categoriile de premii sunt următoarele: Promovarea spiritului antreprenorial - ecunoaşte acţiunile şi iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial în special în rândul tinerilor şi al femeilor, investiţii în talente - recunoaşte iniţiativele la nivel local sau regional care îmbunătăţesc talentele antreprenoriale, vocaţionale, tehnice şi manageriale; îmbunătăţirea mediului de afaceri- recunoaşte politicile inovatoare la nivel regional sau local care promovează înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor, care simplifică procedurile legislative şi administrative pentru întreprinderi şi pun în aplicare principiul gândirii iniţiale la scară mică în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii. â
De asemenea, Sprijinirea internaţionalizării afacerilor recunoaşte politici de încurajare a întreprinderilor şi în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru a profita mai mult de oportunităţile oferite de pieţele din cadrul şi din afara Uniunii Europene, iar permiul Antreprenoriat responsabil şi integrator recunoaşte acţiunile regionale şi locale care promovează responsabilitatea socială a întreprinderilor şi practicile de afaceri durabile.
Selecţia se face in două etape. Prima etapă este cea naţionala - termenul limită pentru înregistrarea aplicaţiilor: 20 iunie 2012. În cadrul acesteia, Comisia naţională va selecta două candidaturi naţionale pentru participarea la faza europeană a competiţiei. Prin finalizarea selecţiei iniţiale, la nivel naţional, candidaţii pot fi avuţi în vedere pentru Premiile europene.
A doua etapă este cea europeană - termenul limită pentru transmiterea selecţiilor naţionale: 16 iulie 2012.
Juriul european, constituit din personalităţi reprezentative din mediul academic, instituţii europene, sau alte organizaţii europene recunoscute, va premia proiectele identificate ca fiind cele mai inovative şi având potenţial de multiplicare în alte regiuni ale UE. Ceremonia de acordare a premiilor, va avea loc în data de 15 noiembrie 2012, în Cipru.