MB: Creştere economică versus dilemă privind acordarea vizelor
alte articole
Încercările miniştrilor britanici de a reduce imigraţia, pe de o parte, şi de a impulsiona creşterea economică, pe de alta, vin adesea în conflict, iar situaţia se dovedeşte extrem de dificilă pentru cabinetul de la Londra, relatează Financial Times (FT).
Planurile ministrului britanic de interne, Theresa May, de a reduce imigraţia ilegală din Brazilia prin înăsprirea regimului de acordare a vizelor nu vor contribui cu nimic la ambiţiile comerciale ale Marii Britanii în ceea ce priveşte această economie emergentă crucială.
În mod similar, planurile vehiculate de miniştrii conservatori pe parcursul weekend-ului trecut de a preveni un aflux de imigranţi din noile state membre ale Uniunii Europene prin restrângerea accesului acestora la sistemul de asistenţă socială, la asistenţa medicală şi la locuinţele sociale, au potenţialul de a afecta mediul de afaceri britanic, care se bazează pe imigranţii din Europa de Est pentru a umple lacunele de competenţe existente pe piaţa muncii.
Contradicţiile economice ale politicii conservatorilor sunt evidente de o perioadă timp, notează FT. Premierul David Cameron susţine că Marea Britanie este deschisă afacerilor, însă se confruntă apoi cu critici - spre exemplu, în timpul vizitei sale comerciale de luna trecută din India - privind faptul că politica vizelor îngreunează accesul studenţilor şi oamenilor de afaceri în Marea Britanie.
Pe de altă parte, în pofida faptului că May a fost criticată în cadrul cabinetului pentru contribuţia modestă a ministerului său la creşterea economică, ministrul de interne şi-a apărat în mod constant misiunea, susţinând că ministerul său trebuie să asigure existenţa unui mediu stabil şi sigur pentru cei care vin în Marea Britanie.
Însă chiar şi dacă aceasta este intenţia, orice decizie de a limita drepturile de călătorie pentru cetăţenii Braziliei - ţară pe care premierul David Cameron şi vicepremierul Nick Clegg au vizitat-o după alegeri - ar genera o reacţie din partea mediului de afaceri şi a exportatorilor.
Clegg, în special, se teme că noile restricţii privind vizele vor fi imediat replicate de Brazilia, ceea ce ar putea provoca un haos birocratic pentru cetăţenii britanici care speră să călătorească la Rio de Janeiro pentru Cupa Mondială de fotbal din 2014 şi pentru Jocurile Olimpice de doi ani mai târziu.
Excluderea accesului imigranţilor la serviciul de asistenţă socială şi de sănătate implică, de asemenea, provocări pentru creşterea economică a Marii Britanii. Mai multe sectoare se bazează pe imigranţii din ţări est-europene, cum ar fi Polonia, despre despre care angajatorii susţin că sunt mai calificaţi şi au o etică a muncii mai bună decât lucrătorii britanici. Diminuarea atractivităţii Marii Britanii pentru aceşti lucrători riscă să genereze deficite pe piaţa muncii, într-un moment în care Sindicatul Naţional al Fermierilor este deja preocupat de faptul că producătorii de fructe nu vor fi capabili să găsească suficienţi culegători pentru sezonul de recoltare din vară.
De asemenea, experţii au avertizat că excluderea imigranţilor de la sistemul de asistenţă socială ar putea aduce schimbări radicale pentru milioane de britanici, dar şi pentru imigranţii din UE.
Downing Street a confirmat, luni, că analizează o 'serie de opţiuni' pe fondul temerilor privind numărul de români şi de bulgari care vor sosi în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor la sfârşitul acestui an. Acestea includ planuri de a oferi prioritate la acordarea de locuinţe sociale celor cu conexiuni locale, dar şi excluderea noilor veniţi de la asistenţa medicală care nu intră în regim de urgenţă. Planurile urmează să fie discutate de miniştrii britanici în cursul acestei săptămâni, deşi oficialii guvernamentali au avertizat că detaliile sunt încă departe de a fi concrete.