Restricţiile privind accesul la ajutoarele sociale se vor aplica şi britanicilor, nu doar imigranţilor din UE (Downing Street)
Orice restricţii cu privire la asistenţa socială şi medicală pentru imigranţii din statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să se aplice şi cetăţenilor din Regatul Unit sub auspiciile legislaţiei UE, a recunoscut luni Downing Street, informează ediţia britanică a Huffington Post.
Relatările din timpul week-endului trecut sugerau că este posibil să aibă loc schimbări înainte ca lucrătorii români şi bulgari să obţină, la sfârşitul acestui an, drepturi depline de a se muta în Marea Britanie - pe fondul îngrijorării publicului cu privire la aşa-numitul 'turism pentru ajutoare sociale'.
Potrivit publicaţiei citate, miniştrii de la Londra ar fi luat în considerare opţiunea de a-i lăsa pe imigranţi să aştepte până la un an după stabilirea lor în Marea Britanie înainte de a putea solicita asistenţă medicală, deşi se înţelege că aceste restricţionări nu s-ar aplica şi în cazul situaţiilor de urgenţă şi tratamentului pre-natal.
Modificările propuse ar putea face parte dintr-o tendinţă de a restricţiona accesul imigranţilor la ajutoare, locuinţe sociale şi servicii publice.
Pe de altă parte, subliniază Huffingon Post, din discuţiile miniştrilor se înţelege că modificările ar trebui să ia în calcul rezidenţa, mai degrabă decât naţionalitatea, pentru a se conforma legislaţiei UE - ceea ce înseamnă că şi cetăţenii britanici ar putea fi nevoiţi să îşi dovedească drepturile.
'Trebuie să operăm în cadrul legii, inclusiv a legislaţiei UE privind piaţa unică', a declarat luni purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron, adăugând că nu se poate face discriminare între naţionalităţile UE sub auspiciile acestei legi.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a infirmat sugestiile că persoanele ar trebui să arate documente care ar atesta îndreptăţirea la tratament sau ajutoare sociale, precizând că opoziţia premierului faţă de cardul de identitate a rămas 'neschimbată'.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că o sub-comisie a cabinetului, prezidată de primul ministru, s-a întrunit 'de mai multe ori' pentru a discuta problema accesului migranţilor la ajutoarele sociale şi că se aşteaptă ca aceasta să ajungă la o concluzie 'în timp util'.
'Este un proces continuu de discutare a unei serii de opţiuni', a declarat purtătorul de cuvânt în timpul briefingului media zilnic de la Westminster. 'Este vorba de procesul obişnuit de evaluare a unor opţiuni, însă nu am ajuns încă la stadiul de a face un anunţ', a precizat acesta.
Întrebat ce dovezi are Guvernul că 'turismul pentru ajutoare' reprezintă o problemă, purtătorul de cuvânt a răspuns: 'Cred că există o preocupare generalizată cu privire la presiunea pusă pe anumite servicii, fie că este vorba de locuinţe (sociale), de servicii oferite de autorităţile locale sau de asistenţa medicală'.