Marea Britanie se foloseşte de scandalul cărnii de cal pentru a denigra ţări precum România (The Scotsman)

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Saga cărnii de cal a determinat mass-media britanice să îşi ascută din nou cuţitele, de data aceasta pentru a strica reputaţia ţărilor din Europa Centrală şi de Est, comentează marţi The Scotsman.

Ţări precum Polonia şi România au învăţat de mult să trăiască sub privirea ameninţătoare a mass-media britanice, fiind conştiente că primul indiciu cu privire la orice scandal care ar putea avea implicaţii pentru populaţia britanică va face presa să le bată la uşă.

Polonia a simţit acest lucru înaintea campionatului european de fotbal de anul trecut atunci când un documentar BBC senzaţionalist a portretizat cele două gazde ale evenimentului (Polonia şi Ucraina) ca bastioane ale anti-semitismului şi rasismului, unde fanii britanici ar fi riscat o bătaie dacă s-ar fi aventurat să călătorească.

Deşi documentarul a declanşat o serie de articole asemănătoare în mass-media, campionatul s-a dovedit un mare succes, fără incidente rasiste grave.

În prezent, suspiciunea latentă că Europa Centrală nu este, dintr-un punct de vedere, de încredere, a fost accentuată de dezbaterea din Marea Britanie privind faptul că ţara ar fi inundată de români şi bulgari o dată ce restricţiile pe piaţa muncii vor fi ridicate. Dezbaterea a alimentat 'piaţa' materialelor care puneau Europa Centrală într-o lumină proastă şi, din fericire pentru această 'piaţă', scandalul cărnii de cal, care a implicat atât Polonia, cât şi România, a apărut la orizont.

Jurnaliştii au fost trimişi imediat în cele două ţări pentru a da de urma 'surselor' de carne de cal. Alături de notebook-uri, jurnaliştii au adus cu ei şi o mulţime de adjective denigratoare pentru a descrie ce au găsit, comentează publicaţia scoţiană. Astfel, abatoarele din România au fost descrise ca 'sumbre' şi 'pustii', unde 'mărţoage bătrâne şi obosite' erau sacrificate cu brutalitate.

Articolele insistau pe faptul că unul dintre aceste abatoare fusese construit cu fonduri UE şi că proprietarul avea legături cu ministrul român al agriculturii, ceea ce implica un caz de corupţie.

Cu toate acestea, notează The Scotsman, dincolo de a descrie aspecte inedite din industria industria românească a cărnii, jurnaliştii s-au întors acasă fără nicio dovadă a vreunei nereguli. Prin urmare, descrierea ţării drept ponosită şi atinsă de un damf de corupţie ar trebui să ne fie suficientă, comentează publicaţia scoţiană.

Acest lucru nu înseamnă însă că Europei Centrale îi lipsesc viciile. România are o problemă uriaşă cu corupţia, iar Polonia are problemele sale cu infracţiunile în stil mafiot şi cu oficialii corupţi, avertizează The Scotsman. Dacă se dovedeşte că polonezii sau românii sunt implicaţi în activităţi infracţionale legate de scandalul cărnii, doar atunci aceştia ar trebui să fie pedepsiţi, susţine publicaţia citată.

Însă ceea ce este greşit este dorinţa evidentă a Marii Britanii de a se folosi de scandalul cărnii de cal pentru a denigra ţări. Pe fundalul unei dezbateri despre imigraţie, se pare ca există dorinţa de a păta reputaţia Poloniei şi României cu mult înainte ca vinovăţia sau nevinovăţia acestora să fie stabilită.

Din Austria până în Spania şi Marea Britanie, scandalurile de corupţie au invadat Europa, însă în pofida acestui fapt Europa Centrală este tratată cu o suspiciune particulară. Şi desigur, punctul de plecare al scandalului cărnii de cal - industria alimentară europeană - nu este o invenţie românească sau poloneză, ci o creaţie a Occidentului, conchide The Scotsman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe