Material descoperit recent se autodistruge după ce îşi îndeplineşte misiunea
alte articole
Cercetătorii lucrează de mult timp la inventarea unui material care nu lasă urme, necesar în special în misiunile militare. Deşi există deja polimeri care se degradează treptat până la eliminarea lor, până acum nu a fost creat niciun material care să se poată autodistruge instantaneu. Cu toate acestea, echipa lui Paul Kohl îşi va prezenta noua invenţie la următoarea întâlnire a American Chemical Society, o invenţie foarte aproape de science fiction.
„Nu este asemănător materialelor care se degradează lent pe parcursul unui an, sau materialelor plastice biodegradabile cu care ar putea fi familiarizaţi consumatorii. Acest polimer dispare într-o clipă când apeşi pe un buton care activează un mecanism intern sau este topit de lumina soarelui”, explică Kohl. Acesta a fost inventat pentru Departamentul Apărării din SUA, cu intenţia de a-l încorpora în vehicule, astfel încât ele să nu poată fi recuperate.
Cheia pentru ca un polimer să dispară sau să se rupă este aşa-numita “ceiling temperature”. Este vorba despre limita de căldură la care poate rezista un polimer fără să se separe în monomeri.
De-a lungul anilor, cercetătorii au încercat să creeze aceşti polimeri, dar nu au avut succes din cauza instabilităţii materialelor la temperatura ambiantă. Grupul de cercetare al lui Kohl, de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA), a descoperit că ar putea depăşi această problemă dacă ar înlătura toate impurităţile formate în timpul sintezei. În plus, au găsit o serie de aldehide, inclusiv o-Phthalaldehyde sau ortho-phthalaldehyde (OPA), care formează cu uşurinţă polimeri ciclici. După ce au optimizat sinteza acestui polimer, s-au concentrat pe modalităţi de a-l face să dispară, ceea ce a dus la acest material inedit.
Material video: A brand-new video on the research is available at www.acs.org/HLS_Disappearing_Glider.
Articol de referinţă: Disappearing act: Device vanishes on command after military missions (video)