Rusiei i se interzice participarea la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018
alte articole
Rusiei i s-a interzis să participe le ediţia de anul următor a Jocurilor de Iarnă, a anunţat Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) marţi, într-o decizie venită cu doar 66 de zile înainte de lansarea Jocurilor din Pyeongchang, Coreea de Sud, în 2018.
Vicepremierul rus Vitali Mutko, care a fost ministru al Sporturilor în perioada Jocurilorde Iarnă de la Soci din 2014 şi a organizat Cupa Mondială la Fotbal pentru 2018, a primit de asemenea o interdicţie pe viaţă pentru activităţile olimpice, iar Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat din cauza practicilor de dopaj. Ruşii au primit o amendă de 15 milioane de dolari, bani care vor acoperi investigaţiile IOC în acest caz, precum şi eforturile viitoare ale Comitetului pentru lupta împotriva dopajului.
Totuşi, unii atleţi ruşi vor putea concura sub steag neutru la Jocurile de Iarnă din 2018, aşa cum a fost cazul Jocurilor de Vară de la Rio din 2016.
Thomas Bach, preşedintele IOC a declarat că sportivii ruşi vor putea participa, în condiţii stricte, cu numele de “Atlet Olimpic din Rusia”. Imnul şi steagul Olimpic va înlocui imnul şi steagul rusesc în timpul ceremoniilor.
“Un boicot Olimpic nu a obţinut niciodată nimic. În al doilea rând, nu văd niciun motiv pentru un boicot din partea atleţilor ruşi deoarece permitem atleţilor curaţi să participe”, a declarat Bach în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul IOC în Lausanne, Elveţia.
El a adăugat că nu vor fi acordate acreditări la JO pentru Ministerul rus al Sporturilor.
Şeful Comitetului Olimpic Rus, Alexander Zhukov, a afirmat că decizia este departe de a fi justificată. “Pedepsirea celor nevinovaţi este nedreaptă şi imorală. Acest lucru contrazice în întregime principiile de bază ale Jocurilor Olimpice”.
Decizia de marţi a fost luată de IOC după o investigaţie de 16 luni condusă de fostul preşedinte ale Elveţiei, Samuel Schmid şi după ce Agenţia Mondială Antidopaj (WADA) a decis luna trecută că Rusia nu se conformează codului de antidopaj.
“Rezultatele nu sunt bazate doar pe mărturia (avertizorului de integritate) Grigori Rodcenkov”, a afirmat Schmid după decizia IOC de marţi. “Există dovezi ştiinţifice, declaraţii ale martorilor, documente şi corespondenţă.
“Faptele arată că în Rusia a avut loc o manipulare sistemică a sistemului de dopaj şi antidopaj ... care a avut loc la Soci 2014”.
Pe fondul găzduirii Cupei Mondiale la Fotbal în 2018, Rusia a negat în repetate rânduri existenţa unui sistem de dopaj susţinut de stat şi a precizat marţi că îşi va apăra atleţii împotriva acuzaţiilor privind dopajul.