Mas dă înapoi şi susţine un referendum fără declararea unilaterală a independenţei Cataloniei (revista presei spaniole)
Şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a prezentat un plan al guvernului pe care îl conduce şi o nouă foaie de parcurs pentru finalizarea legislaturii, cu care susţine că este de acord cu un referendum legal fără obligaţii juridice, după cum semnalează cele mai importante cotidiene spaniole. O parte dintre acestea consideră că, odată cu adoptarea acestei poziţii, Mas ar da înapoi în privinţa planurilor sale pe calea secesionismului.
Mas suportă greutatea Spaniei, revine asupra poziţiei sale şi susţine acum că nu va proclama independenţa unilaterală a Cataloniei, scrie cotidianul ABC. În plus, acesta mai consemnează, tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri, că premierul Mariano Rajoy cere sectorului bancar să se ridice la înălţimea situaţiei şi să acorde credite populaţiei şi întreprinzătorilor, întrucât Spania se află 'în prologul creşterii, locurilor de muncă şi relansării economiei'.
Cotidianul La Vanguardia consideră că Artur Mas trasează foaia de parcurs pentru a încheia legislatura în 2016, sprijină un referendum legal fără repercusiuni juridice şi respinge declararea unilaterală a independenţei cerută de formaţiunea stângii republicane (ERC). În plus, această formaţiune, precum şi socialiştii catalani (PSC) resping invitaţia liderului conservator de a intra în guvernul regional.
Mas cedează, semnalează şi La Razon, cu anunţul făcut de şeful executivului regional catalan. Mas renunţă la un referendum unilateral, după cufundarea CiU (formaţiunea naţionaliştilor catalani, n.r.) în sondaje. Mas oferă ERC locuri în guvern, în timp ce seduce şi PSC, care vede, la rândul său că 'Mas nu vrea să cadă singur, şi vrea să cădem cu toţii', mai arată cotidianul spaniol citat.
După rezultatele sondajului prezentat în Catalonia, Mas tergiversează înţelegerea cu ERC şi continuă pe calea secesionismului, însă exclude posibilitatea de a declanşa alegeri anticipate sau de a declara unilateral independenţa, după cum observă cotidianul El Periodico. De cealaltă parte, mai scrie acesta, opoziţia critică lipsa de precizie a Planului guvernului catalan.
Cotidianul El Pais informează miercuri despre cu totul alte subiecte, şi titrează că Europa îşi recunoaşte lipsa de apărare în faţa spionajului masiv din SUA. În plus, mai notează publicaţia spaniolă, FBI îl va urmări pe fostul angajat al CIA, pentru dezvăluire de secrete.
Mari oameni de afaceri cu care statul are contracte fac donaţii fundaţiei PSOE (socialist, principalul partid din opoziţie, n.r.), după cum dezvăluie cotidianul El Mundo. Acesta constată că astfel, companiile acestora evită interdicţia de a finanţa partidele politice, aducând în schimb aproximativ 100.000 de euro pe an pentru Fundaţia Ideas.