Martin Schulz critică abuzurile noului regim de la Beijing asupra lui Hu Jia

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, vorbeşte în timpul unei conferinţe de presă la sediul UE de la Bruxelles, la 7 februarie 2013. Schulz a vorbit recent cu The Epoch Times cu privire la problemele de drepturile omului şi alte probleme legate de China contemporană. (Thierry Charlier / AFP / Getty Images)
Lixin Yang
15.04.2013

La sfârşitul lunii martie, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a răspuns la o serie de întrebări adresate de The Epoch Times despre situaţia curentă din China, împărtăşind gândurile sale pe teme variind de la noua conducere la persecuţiei dizidentului Hu Jia.

Schulz este preşedintele Parlamentului European (PE) de la începutul anului 2012.

conform declaraţiilor dlui Schulz, urmăreşte remanierea din Partidul Comunist Chinez cu mare interes, în special discursul de inaugurare al noului lider Xi Jinping, cu retorica sa privind democraţia intra-Partid şi represiunea împotriva corupţiei din administraţie.

"Reformele, cum ar fi consolidarea statului de drept, nu sunt niciodată uşoare şi interesele înrădăcinate sunt o forţă puternică împotriva schimbărilor", a declarat Schulz în interviul scris. "Însă reformele deschid calea pentru o mai mare prosperitate şi armonie socială. Stagnarea duce în cele din urmă la o dezmembrare".

De asemenea, la masa discuţiilor a fost dezbătută reeducarea prin muncă, în sistemul de lagăre de muncă numit "laogai", creat de Mao Tsedun. Noul premier chinez Li Keqiang a anunţat luna trecută un plan, care este în curs de elaborare, de a reforma reţeaua extrem de controversată de lagăre de muncă. Cetăţenii chinezi pot ajunge în lagăre de muncă pentreu o perioadă de până la 4 ani, suferind condiţii asemănătoare celor din puşcăriile chineze, doar de pe urma unei recomandări scrise a inspectoratelor de miliţie.

Schulz speră să vadă unele "progrese tangibile" aici. Acesta a declarat că Parlamentul European a condamnat sistemul lagărelor de muncă, care este un subiect de drepturile omului ce se discută în mod regulat în cadrul dialogului cu Republica Populară Chineză.

"Sistemul laogai încalcă mai multe articole din Acordul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice şi, în special, articolele care interzic munca forţată sau obligatorie, precum şi cele care prevăd că nimeni nu ar trebui să fie închis fără o judecată corespunzătoare".

În 2008, Parlamentul European i-a decernat Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire lui Hu Jia, care era în închisoare la acel moment, executând o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru eseurile sale dezavuate de Partidul Comunist. Schulz a descris activismul lui Hu pe probleme de mediu şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la HIV/SIDA şi drepturile omului ca fiind în general "exemplar".

În timpul şedinţelor Congresului Naţional al Poporului şi Congresului Politic Consultativ al Poporului Chinez, organisme care sprijină conducerea Partidului, ţinute luna trecută de la Beijing, Hu a fost reţinut de poliţie şi bătut pentru că a "provoacat conflicte şi a făcut necazuri". Acuzaţia vagă s-a referit, probabil, la un articol de opinie, postat online de Hu, despre noua conducere a Partidului.

Schulz a fost preocupat să afle mai multe despre această "detenţie arbitrară", menţionând că Parlamentul European şi-a exprimat în mod repetat dezacordul său faţă de detenţie la domiciliu a lui Hu şi accesul inadecvat la asistenţă medicală - Hu Jia suferind de o ciroză hepatică cauzată de abuzurile suferite anterior în detenţie. "Acest episod, din păcate, se adaugă la o listă deprimantă de rele tratamente şi intimidare la care a fost supus acesta", a adăugat Schulz.

Privind securitatea cibernetică şi valul recent de atacuri împotriva site-urilor civile şi guvernamentale din Statele Unite, identificate ca venind de la o unitate a Armatei Populare de Eliberare, conform lui Schulz Comisia Europeană dezvoltă o nouă strategie pentru a face faţă acestei probleme, care reprezintă "o preocupare la nivel mondial ", pe care UE o ia "extrem de serios".

"Eu cred că Partidul Comunist din China are de făcut o alegere" a scris Schultz. "Ori să fie motorul schimbărilor politice, ori să se confrunte cu o cerere tot mai stringentă de a reconcilia diferitele necesităţi şi cerinţe ale poporului chinez".

De asemenea, Martin Schulz a adăugat: "Noi, în Europa, am dori ca democraţia din China să se extindă nu doar în cadrul Partidului, ci şi dincolo de acesta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor