Marţea Neagră 2, un dezastru. Kovesi: "Este revoltător! Lipsesc de relevanţă lupta anticorupţie"

Ordonanţa care ciopârţeşte Codurile penale urmăreşte exonerarea de răspundere penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu - funcţionari din Parlament, membri ai guvernului, toţi cei care sunt abilitaţi să adopte legi, OUG, decizii locale, a atras atenţia şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
01.02.2017

Lupta anticorupţie va fi lipsită de eficacitate graţie ordonanţei privind modificarea Codului Penal, adoptată, pe furiş, în seara zilei de marţi de Guvernul Grindeanu, a tras un semnal de alarmă, la Digi24, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"E revoltător, s-au cerut puncte de vedere pe proiectul iniţial la instituţiile din domeniul justiţiei, au fost transmise puncte de vedere negative. Ordonanţa a fost modificată, s-a cerut din nou un punct de vedere pentru azi la 9, dar aseară au fost votate modificările. De azi noapte, fiecare zi e un risc major pentru sistemul de justiţie. În fiecare zi ne putem trezi că sunt modificate competenţe, proceduri, statutul magistraţilor.

Proiectele de OUG au fost trimise la CSM pentru aviz. În cadrul acestei proceduri am primit la ora 19 acest proiect pentru a ne da un punct de vedere. În timp ce lucram la acest punct de vedere, ea a fost adoptată, în toiul nopţii, această ordonanţă care din punctul nostru de vedere aduce modificări grave", a declarat Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a atras atenţia că există nu mai puţin de 440 de articole în Codul penal, iar ordonanţa modifică doar 4 articole.

"În ce constă urgenţa? Deciziile Curţii Constituţionale la care se face trimitere în nota de fundamentare nu au legătură cu modificările privind pedeapsa, cu cele privind favorizarea infractorilor, cu modificările care prevăd că persoanele care adoptă sau aprobă sau emit acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu există niciun fel de legătură", a adăugat Kovesi.

Întrebată dacă este vorba despre o lege "cu dedicaţie", şefa DNA a replicat:

"Da, pentru că prin aceste prevederi se urmăreşte exonerarea de răspundere penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu - funcţionari din Parlament, membri ai guvernului, toţi cei care sunt abilitaţi să adopte legi, OUG, decizii locale. Legea a fost modificată şi se prevede noţiunea de act normativ, adică legi, hotărâri, ordonanţe."

Kovesi a explicat că nu vor mai putea fi pedepsite acuzaţiile de abuz în serviciu dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei.

"De exemplu, dacă un manager de spital va avea la dispoziţie 3 miliarde de lei pentru a cumpăra medicamente, ar putea împărţi banii în sume mai mici şi contractele să le dea cui vrea - familiei, prietenilor - la preţuri supraevaluate, pentru că nu va mai putea fi cercetat. (...) Raportul Comisiei Europene a fost clar. Lupta anticorupţie trebuie să continue. Adoptarea modificărilor va lipsi de relevanţă lupta anticorupţie. Şi asta se vede şi din afara ţării", a explicat şefa DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor