Mărmureanu şi Raed Arafat vor învăţa românii să se apere de cutremur

Conform directorului onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, în viitor România va fi scena unuia, sau, mai multor cutremure de mare adâncime care vor zgudui mai ales oraşele din zona Vrancei, Moldova
Raed Arafat (Lavinia Savu / Epoch Times)
P. P.
03.11.2013

Conform directorului onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, în viitor România va fi lovită de unul sau mai multe cutremure de mare adâncime care vor zgudui în special oraşele din zona Vrancei, Moldova, şi care vor putea fi resimţite până peste hotare, în Chişinău sau Odesa.

Sistemul de utilizat la institutul din Vrancea poate depista în circa 4 secunde magnitudinea seismului şi în circa 30 de secunde poate preveni instituţiile importante pentru a închide anumite utilităţi, cele mai importante exemple fiind centralele hidroenergetice, nucleare dar şi alte utilităţi de amploare, prevenind astfel efectele devastatoare ce pot urma.

Reducerea la minim posibil a consecinţelor pe care cutremurele le pot avea nu ţine doar de modul în care se vor prezenta instituţiile în acele momente, dar şi de educaţia pe care o are populaţia în acest domeniu, motiv pentru care ar trebui să fie demarată o campanie extinsă de informare, explică secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii - Raed Arafat.

Gheorghe Mărmureanu este de părere că, în prezent, privind cutremurele, materialele distribuite în şcoli şi sfaturile pe care le oferă profesorii sunt incomplete şi incorecte în anumite privinţe.

”Dacă eşti elev şi cade planşeul, eşti sub bancă, planşeul distruge banca", spune Gheorghe Mărmureanu, apoi adaugă că, în astfel de privinţe capul copilului poate fi strivit. O soluţie oferită ar fi ca persoana în cauză să se întindă lângă diferite obiecte şi să aştepte trecerea cutremurului.

Secretarul de stat mai explică ”materialul se bazează pe informaţii care până acum s-au mai dat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă tot timpul a transmis astfel de informaţii", dar opiniile emise încă de acum 20 de ani ”s-au bazat pe anumite puncte de vedere, care sunt considerate ale experţilor. Ce a venit domnul Mărmureanu azi şi ne-a arătat, care este un alt punct de vedere, un alt expert” a mai adăugat acesta.

Raed Arafat a subliniat că pe viitor astfel de contradicţii vor trebui eliminate din programele de educare ale cetăţenilor înainte ca acestea să fie înaintate populaţiei, existând o comisie care se va asigura că acestea vor fi clar stabilite.

Sugestia secretarului pentru elaborarea mesajelor de prevenţie şi protecţie destinate populaţiei trimite membrii comisiei către alte state, care pot aduce informaţii valoroase privind acest domeniu.

”Nu va fi o comisie care va produce un lucru şi va tăcea, va fi ceva continuu şi ajustabil. Aşa văd eu o activitate pe un lucru imprevizibil despre care toţi ştim că există riscuri”, care este de părere că trebuie implementată o strategie la nivel naţional, iar în acestă direcţie mai multe instituţii au depus eforturi pentru actualizarea planurilor de care dispun privind producerea fenomenelor seismologice.

O astfel de abordare trebuie adoptată pe termen lung, şi nu doar ca o reacţie la fenomenele recente, a mai precizat Arafat.

”Trebuie să fie o viziune de lungă durată şi să fie o continuitate în ce vom începe acum, în educaţie, în tot”, care a mai adăugat, că mesajele necesare bunei informări pot fi difuzate în pauzele publicitare la posturile de televiziune, similar cu scurtele mesaje de atenţionare cunoscute în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor