Marine Le Pen, mai aproape de Putin decât de UE
alte articole
Sloganul Frontului Naţional (FN) pentru alegerile europarlamentare din 25 mai este scris pe o pancartă imensă: 'Da Franţei. Nu Bruxellesului'. Cu o săptămână înainte de alegeri, în sala Equinoxe din Paris înţesată de oameni şi de panouri care cer să se 'voteze patriotic' lideră FN, Marine Le Pen, şi-a făcut intrarea triumfală în strigătele entuziaste ale mulţimii: 'Marine, Marine', se arată într-un reportaj publicat luni de ziarul spaniol El Pais.
Într-un discurs scurt, dar concis, lideră FN a amestecat date reale cu jumătăţi de adevăruri şi a dat vina pe UE şi pe marile partide pentru toate relele: deficit democratic, şomaj în masă, creştere zero, invazie a imigranţilor, zero viitor pentru tineri, un euro conceput de şi pentru Germania, competenţă fiscală neloială, politică monetară 'şovăielnică', 'o castă de guvernanţi supuşi puterii şi oligarhiei financiare' şi o Comisie Europeană de 'tehnocraţi şi birocraţi'.
Programul ei politic pare inspirat din naţional-socialismul anilor '30, deşi Le Pen a avut mare grijă să cureţe ideologia formaţiunii de toată încărcătura antisemită ce caracteriza vechiul FN din vremurile tatălui ei. Propunerea ei se rezumă într-un amendament faţă de totalitatea proiectului european şi o serie improbabilă de promisiuni menite să 'restituie Franţei suveranitatea pierdută în urmă cu 30 de ani şi să o protejeze de globalizarea neoliberală'.
Paradoxul este că Le Pen s-a înconjurat de strategi specializaţi în geopolitică internaţională şi ca şi-a găsit noi duşmani - SUA şi Acordul de liber-schimb 'pe care îl negociază cu toată opacitatea SUA şi Europa' - şi un nou aliat : preşedintele rus Vladimir Putin. Înainte de mitingul de la Paris, Le Pen a întins o mână Moscovei declarând presei austriece că Putin apără 'valorile comune' alor săi şi că amândoi revendică 'moştenirea creştină a civilizaţiei europene'.
'Domnul Putin este un patriot. El este ataşat suveranităţii poporului său. El este conştient de faptul că noi apărăm valori comune. Sunt valori ale civilizaţiei europene', a afirmat Marine Le Pen într-un interviu pentru cotidianul Kurier. 'El nu regăseşte, probabil, aceste calităţi de curaj, sinceritate şi respectare a identităţii şi civilizaţiei în alte mişcări politice franceze', a precizat ea.
Apropierea ei de Putin, împărtăşită şi de alte partide de extremă dreapta, precum cel austriac FPÖ, intervine după ce Le Pen a vizitat Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) în aprilie şi după ce tarabele electorale ale FN s-au umplut de o biografie a lui Putin intitulată 'Vladimir Bonaparte Putin', scrisă de filosoful şi militantul de extremă-dreapta Yannick Jaffré. Cartea acuză elitele franceze că 'vând ţara capitalului străin, cel mai periculos precum cel din Qatar' şi că se pliază intereselor americanilor şi îl laudă pe Putin ca exemplu de preşedinte 'autoritar şi naţionalist, promotor al unei clase de mijloc patriote'.
Cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, eurodeputata Marine Le Pen rămâne în fruntea sondajelor de opinie, alături de Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, centru-dreapta) şi cu cinci puncte înaintea Partidului Socialist (PS, de guvernământ). Între timp, ea vrea să pună bazele unei alianţe antieuropene de mare influenţă. Franţa se confrunta cu vremuri de modernizare, de 'aggiornamento' şi de amalgam ideologic cu o prezenţă dinamică a extremei drepte, notează El Pais. Tot mai mulţi intelectuali şi diplomaţi de şcoală înaltă militează în FN.
Noelie, o pariziană elegantă de origine spaniolă, patroană a unei mici companii informatice cu 15 angajaţi salariaţi, spune că votează cu FN de când a împlinit 18 ani. 'Faima de xenofobie şi de rasism al Frontului Naţional este un stigmat pe care ni l-a lipit mass-media. Suntem catolici, avem o asistentă portugheză şi dăm bani la asociaţii caritabile din lumea a treia. E adevărat că îi preferăm pe spanioli mai degrabă decât pe englezi. Dar nu suntem rasişti', conchide ea.