Interconexiunea conductelor de gaze între România şi Bulgaria a fost finalizată (presă)
alte articole
Construirea interconexiunii conductelor de gaze între România şi Bulgaria a fost finalizată, după 22 de luni, titrează luni cotidianul sofiot Presa.
Chiar dacă Rusia sau Ucraina ar decide să oprească gazele naturale către Europa, Bulgaria nu va fi nepregătită aşa cum a fost în anul 2009. Pentru prima dată în istoria ţării, Bulgaria are acces la o a doua conductă de gaze naturale, au confirmat reprezentanţii Ministerului Economiei de la Sofia, scrie ziarul citat.
Începând cu luna iunie, România - care exploatează în jur de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an - ar putea asigura Bulgariei un plan 'B' în caz de criză. Se aşteapă ca inaugurarea oficială a conductei între oraşele Giurgiu şi Ruse să aibă loc la începutul lunii iunie.
Conducta are o lungime totală de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al României, iar 4,14 km reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea. Interconectorul va avea o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an.
România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în privinţa zăcămintelor de gaze naturale, după Olanda şi Marea Britanie. Consumul intern al României pentru anul trecut a fost 12,5 miliarde de metri cubi, dintre care 11 miliarde metri cubi au provenit din producţia internă, iar restul de 1,5 miliarde metri cubi din Rusia, în special iarna.
România dispune de opt depozite de gaze cu capacitatea totală de 3 miliarde de metri cubi. Prin comparaţie, Bulgaria are un consum intern de 2,5-2,7 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ 90% din necesar fiind importat din Rusia. Singurul depozit pe teritoriul bulgăresc are o capacitate de numai 0,55 miliarde de metri cubi. Gazele sunt mult mai ieftine în România decât în Bulgaria. La nord de Dunăre, companiile plătesc echivalentul sumei de 367 leva (188 euro) pentru o mie de metri cubi, iar în Bulgaria preţul este de 620 leva (318 euro) pentru aceeaşi cantitate. În prezent, nu se ştie la ce preţ ar vinde România gaze Bulgariei. În anul 2009, în plină criza între Rusia şi Ucraina, Grecia a livrat Bulgariei cantităţi mici de gaze naturale la un preţ dublu faţă de cel plătit pentru gazele importate din Rusia, notează publicaţia.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane de euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Finanţarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridică la 14 milioane de euro, iar compania română Transgaz participă cu 10 milioane de euro. Lansarea oficială a gazoductului a fost amânată de cel puţin trei ori din cauza unor dificultăţi în partea subdunăreană, dar şi întrucât constructorii au descoperit un sit arheologic din epoca romană, mai scrie Presa.