Marina Litvinenko: Când cei care au luptat în Ucraina vor înţelege că au fost trădaţi, în Rusia va fi război civil

Alexander Litvinenko - fost agent KGB ucis de serviciile secrete ruseşti la Londra în 2006 cu poloniu
Alexander Litvinenko - fost agent KGB ucis de serviciile secrete ruseşti la Londra în 2006 cu poloniu (Youtube - captură ecran)

Marina Litvinenko, o rusoaică exilată în Marea Britanie, este văduva lui Alexander Litvinenko, fost agent KGB ucis de serviciile secrete ruseşti la Londra, în 2006, cu poloniu, o otravă radioactivă. Intervievată de La Vanguardia, Marina Litvinenko: “El desenlace será la guerra civil en Rusia” (lavanguardia.com), femeia ia poziţie împotriva celor din Occident care pledează pentru negocieri ca soluţie la războiul din Ucraina. Soluţia, spune ea, trebuie să implice înarmarea Ucrainei, izolarea Rusiei şi, în cele din urmă, a poporului rus.

Marina Litvinenko speră că un război civil va pune capăt la ceea ce ea numeşte "domnia seculară a minciunii şi a criminalităţii din ţara sa îndelung suferindă". Economistă în vârstă de 59 de ani, Litvinenko este o femeie plină de viaţă, cu un puternic simţ al misiunii şi plină de resentiment faţă de Vladimir Putin, pe care îl consideră responsabil de moartea soţului ei.

Tăcere în Rusia

"Oamenii au învăţat să tacă, altfel vor fi ucişi; soţul meu este un exemplu", afirmă văduva lui Litvinenko.

Ea susţine că este cu toată inima alături de Ucraina şi subliniază că războiul de invazie este un lucru "foarte rău pentru Rusia".

"Putin a făcut primul pas spre distrugerea propriei sale ţări. Nu se gândeşte la poporul său, la viitorul ţării sale. Este un personaj fundamental nesigur pe sine, al cărui unic interes este să se perpetueze la putere", susţine Marina Litvinenko.

Iată ce spune văduva lui Litvinenko despre Putin, Rusia şi războiul de invazie din Ucraina:

Întrebare: De ce a invadat Ucraina?

Marina Litvinenko (M.L.): Ori de câte ori Putin şi oamenii săi au nevoie să îşi întărească poziţia, ei pornesc un război. În 1999, pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, a declanşat al doilea război în Cecenia; în 2008, în Georgia; în 2014, în Crimeea şi în estul Ucrainei. Acum, în toată Ucraina. Întotdeauna pentru a acoperi managementul său prost. Dacă economia merge prost, este vina "agresorilor", nu pentru că el şi ai lui au furat bani [...]

Întrebare: După asasinarea soţului dvs. aţi spus că marea diferenţă dintre Occident şi Rusia este ca Rusia nu preţuieşte viaţa individului. Mai credeţi acest lucru?

M.L.: Da! Am sperat că acest lucru se va schimba după prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar rămâne la fel. În URSS, mesajul era: nu vă gândiţi la viaţa voastră, ci la utopia viitorului. Dacă urmăriţi cărţile sau filmele sovietice, veţi vedea că sunteţi mereu încurajaţi să nu trăiţi pentru viitor, ci să muriţi pentru viitor. Total nefiresc. Totul a fost numai minciuni, totul a fost o făcătură.

Întrebare: Ca în celebra frază din epoca sovietică: "Eu mă prefac că muncesc şi tu te prefaci că mă plăteşti"?

M.L.: Exact. Eşti obligat să trăieşti cu minciuna. Oamenii au învăţat să tacă, altfel eşti omorât; soţul meu este un exemplu în acest sens. Oamenii ştiu că nu li se spune adevărul, dar îl acceptă ca atare. Astăzi şi întotdeauna în Rusia, tăcerea este un mecanism de apărare, pentru a supravieţui sau, cel puţin, pentru a nu-ţi pierde locul de muncă. Individul nu are nicio putere, este la mila statului. Şi toată lumea ştie asta. Dacă Putin spune că aceasta nu este o lingură [Litvinenko ridică o lingură], va trebui să spun că nu este o lingură. În societatea rusă nu au existat niciodată cetăţeni, au existat doar sclavi.

Întrebare: Prin invadarea Ucrainei, Putin a făcut primul pas spre distrugerea propriei sale ţări. Dar mulţi ruşi cred sincer ceea ce spune Putin despre războiul din Ucraina, nu-i aşa?

M.L.: Când Uniunea Sovietică a căzut, a fost nevoie de o nouă ideologie. Controlul puterii a rămas în mâinile unor oameni din KGB, precum Putin. Ei au optat pentru ideologia naţionalismului. Dacă ascultaţi discursurile lui Putin în aceşti 20 de ani, el repetă mereu acelaşi lucru: "suntem o ţară puternică, suntem o ţară mare, dar Occidentul nu ne respectă, ne urăşte pentru că suntem ruşi".

Scopul este acela de a crea sentimentul că "a fi rus" înseamnă "a fi o victimă" şi de a-i face pe oameni să se simtă furioşi din această cauză. Cu cât Putin a limitat mai mult libertatea oamenilor, cu atât mai insistentă a fost propaganda naţionalismului, ca o otravă, zi de zi, picătură cu picătură. Este cea mai toxică armă, deoarece poluează minţile. Devii convins că această viziune resentimentară şi paranoică asupra lumii nu este ideea altcuiva, ci a ta.

Întrebare: Nu negocierilor! Guvernele occidentale nu ar trebui să negocieze cu Putin, nu va funcţiona. Cum se va termina războiul? Cu o negociere?

M.L.: Guvernele occidentale nu ar trebui să negocieze cu Putin. Nu mai vorbiţi despre asta. Nu va funcţiona. Putin nu are încredere în nimeni şi nu se poate avea încredere în el. Dacă îi daţi impresia că doriţi o soluţie negociată, va interpreta acest lucru ca pe o slăbiciune, nimic mai mult. Va semna un acord şi îl va trăda, revenind la atac cu o nouă agresiune militară. Nu vă gândiţi la asta! Instrumentele pentru a salva lumea, pentru a salva Ucraina, sunt două: înarmarea Ucrainei şi izolarea Rusiei.

Întrebare: Şi cum rămâne cu ceea ce propun mulţi despre necesitatea de a-i oferi lui Putin o ieşire demnă, pentru a-l ajuta să îşi salveze faţa...?

M.L.: Ridicol! Nu are nevoie de o ieşire demnă, pentru că el îşi inventează propria realitate. Iar în ceea ce priveşte salvarea feţei, nu are nicio faţă. El este absolut cinic şi amoral. Sunt foarte supărata pe oameni ca Macron, care insistă pe ideea că se poate avea un dialog cu Putin. Să nu-i ascultăm. Ei nu înţeleg. Ei au informaţii de la serviciile lor de informaţii, dar nu înţeleg sufletul rusesc sau ucrainean.

Întrebare: Dar oameni precum Lula, fostul preşedinte al Braziliei, care spune că NATO şi Ucraina sunt la fel de responsabili pentru război ca şi Putin?

M.L.: Este atât de departe, pe un continent atât de diferit, unde este atât de dificil să înţelegi istoria Rusiei şi a Ucrainei din ultima sută de ani, să înţelegi dorinţele de independenţă şi libertate ale ucrainenilor. V-aş întreba: aţi fi fericiţi dacă Brazilia ar fi sub jugul Chile sau Argentina?

Întrebare: Dar mulţi oameni care nu locuiesc atât de departe de Ucraina ca Lula, gândesc la fel ca el?

M.L.: Pentru mine este de nesuportat să ascult aceste aşa-zise argumente. Dacă oamenii îmi spun că Putin are o scuză pentru ceea ce face, nu mai vorbesc cu ei. Dacă mi se spune că extinderea NATO este un motiv pentru a ucide oameni şi a distruge oraşe, mă ridic şi plec. Aceşti oameni care atacă şi dau vina pe America pentru toate astea, vă rog! America nu este problemă! Rusia este problemă.

Întrebare: Pentru dumneavoastră, scopul final este ca ruşii să îşi schimbe sistemul de guvernare?

M.L.: Da, şi sunt optimistă, deşi lucrurile vor trebui să se înrăutăţească înainte de a se îmbunătăţi. Sancţiunile economice îşi vor face efectul. Şi va veni ziua în care cei care au luptat în Ucraina vor înţelege că au fost trădaţi. Ei se vor întoarce acasă dornici să scape de cei care i-au abuzat. Va fi război civil în Rusia.

Întrebare: Cum rămâne cu opţiunea nucleară? Chiar crezi că "Putin nu are în puterea sa exclusivă decizia de a apăsa butonul nuclear"?

M.L.: Nu pot fi sută la sută sigură, dar aşa văd eu lucrurile. Există paralele cu 1917, anul revoluţiei bolşevice: o economie prăbuşită, soldaţi care se întorc din război, mutilaţi, săraci, abandonaţi. Există, de asemenea, paralele cu dezastruosul război rusesc din Afganistan, care a contribuit la precipitarea sfârşitului Uniunii Sovietice. Şi apoi, să vedem ce s-ar putea întâmpla în statele vecine, loiale până acum lui Putin, cum ar fi Kazahstan sau Bielorusia. Putin ar putea avea probleme serioase pe mai multe fronturi.

Întrebare: Nu sunteţi îngrijorată de opţiunea nucleară?

M.L.: Putin nu are decizia de a apăsa butonul nuclear în puterea sa exclusivă. Există cel puţin şapte etape care trebuie depăşite înainte de a se ajunge la asta. Cred că, dacă va da ordinul, va fi ultima lui zi de viaţă.

Întrebare: Este Putin nebun?

M.L.: Da. Merkel a spus acum patru ani că trăieşte într-o altă realitate. Este adevărat. Şi este, de asemenea, o realitate a unui alt secol. Putin îşi continuă fanteziile de imperiu, de colectare de terenuri. El are această idee medievală că puterea şi banii se obţin prin cucerirea unui teritoriu. Ce putere sau bani obţii cucerind oraşe pe care le-ai redus la ruine, precum Mariupol?

Întrebare: Este un moment nepotrivit pentru a fi rus?

M.L.: Nu şi pentru cei care îşi asumă responsabilitatea. Dar trebuie să o dovedeşti, trebuie să lupţi pentru a îndepărta cancerul. Sunt mândră că sunt rusoaică. Sunt mândră că sunt soţia lui Alexander Litvinenko. A fost un idealist care s-a alăturat KGB-ului în 1991 cu scopul de a construi o ţară cu adevărat măreaţă, cu un stat de drept, ceea ce Rusia nu a avut niciodată. Am o idee pentru care lupt, şi anume dreptatea şi libertatea. Am învăţat că este foarte important să poţi exprima liber adevărul şi nu ştiu dacă toată lumea din Occident a apreciat acest lucru.

****

Potrivit sursei citate, Dmitri Kovtun, unul dintre principalii suspecţi care se află în spatele otrăvirii şi morţii lui Alexander Litvinenko, a murit din cauza unei infecţii covid într-un spital din Moscova, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presă rusă TASS. Un alt suspect, Andrei Lugovoi, a scris şi el pe reţelele de socializare că "prietenul său credincios" a murit.

O anchetă britanică a concluzionat că atât Lugovoi, cât şi Kovtun, foşti ofiţeri KGB, l-au otrăvit în mod deliberat pe Litvinenko, turnând poloniu-210, o substanţă extrem de nocivă, în ceaiul acestuia. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis anul trecut că Rusia este responsabilă pentru crimă. Kremlinul a refuzat întotdeauna să îi extrădeze.