Kerry către Israel: prieteniile necesită respect reciproc
alte articole
Secretarul de stat american John Kerry a luat în vizor guvernul israelian, miercuri, susţinând decizia Administraţiei Obama de a permite Consiliului de Securitate al ONU să adopte rezoluţia de condamnare a activităţii israeliene de construire de colonii în teritoriile ocupate.
“Prietenii trebuie să îşi spună unii altora adevăruri dure şi prieteniile necesită respect reciproc”, a declarat Kerry în timpul unui discurs de peste o oră ţinut la Departamentul de Stat.
El a susţinut angajamentul Administraţiei Obama faţă de securitatea Israelului, lucru pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu şi unii republicani de top l-au contestat după votarea rezoluţiei ONU.
Comentariile lui Kerry păreau să fie direcţionate înspre Netanyahu, care cu doar câteva zile în urmă a declarat că “prietenii nu îşi duc prietenii la Consiliul de Securitate”, adăugând că el speră la o relaţie mai bună SUA-Israel în mandatul preşedintelui ales Donald Trump.
Secretarul de stat american a declarat că el consideră că Netanyahu susţine o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian – soluţia fiind văzută de mult timp ca o fundaţie pentru toate negocierile de pace.
Dar el a precizat că Netanyahu conduce “cel mai de dreapta” guvern din istoria israeliană şi că periclitează viitorul ţării ca democraţie.
“Dacă alegerea este un singur stat, Israelul poate fi evreiesc, sau democratic”, a declarat Kerry. “Nu poate fi amândouă, şi nu va fi niciodată cu adevărat împăcat”.
La rândul său, Netanyahu l-a criticat pe Kerry pentru că a petrecut mai mult timp dezaprobând activitatea de colonizare israeliană decât să condamne actele teroriste ale palestinienilor.
Premierul israelian a declarat că remarcile Secretarului de stat american au fost “aproape la fel de dezechilibrate” precum rezoluţia ratificată săptămâna trecută la Consiliul de Securitate al ONU – o rezoluţie ce condamnă coloniile evreieşti construite în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
“Israelienii nu au nevoie de predici ale liderilor străini referitoare la importanţa păcii”, a precizat Netanyahu.
Liderul israelian a mai susţinut că acest conflict cu palestinienii “a fost întotdeauna despre dreptul Israelului de a exista”.
“Pot doar să îmi exprim regretul şi să spun că este o ruşine că secretarul Kerry nu vede acest simplu adevăr”, a adăugat Netanyahu.
Cu doar trei săptămâni rămase din mandatul său, Kerry a folosit acest discurs de miercuri pentru a prezenta un proiect de acord de pace între Israel şi palestinieni. El a sugerat că prăbuşirea discuţiilor de pace în 2014 este unul dintre cele mai mari regrete ale mandatului său.
Criticii susţin că Administraţia preşedintelui Barack Obama a îngreunat relansarea acestor discuţii prin decizia de a se abţine la votul de săptămâna trecută în ceea ce priveşte rezoluţia ONU. Ca urmare a abţinerii SUA şi a faptului că nu a folosit, ca în trecut, dreptul de veto, rezoluţia a fost adoptată cu 14 voturi la 0.
Criticii susţin că votul i-a întărit pe opozanţii Israelului şi a oferit palestinienilor un avantaj în discuţiile viitoare cu israelienii.
Dar, în ceea ce priveşte acest argument, Kerry a susţinut că SUA “nu poate sta în calea unei rezoluţii” care condamnă acele colonii pe care toţi preşedinţii americani, începând cu 1967, le-au numit obstacole în calea păcii.
“De fapt, SUA a votat în conformitate cu valorile noastre, aşa cum au făcut administraţiile americane anterioare la Consiliul de Securitate”, a adăugat Kerry.
“Votul de la ONU a urmărit să păstreze soluţia cu două state. Acest lucru îl susţinem noi”, a adăugat secretarul de stat american.
Kerry a recunoscut că suspendarea activităţii de colonizare nu va garanta un acord de pace, dar a precizat că traiectoria curentă a Israelului duce înspre un viitor periculos.
“Agenda de colonizare defineşte viitorul Israelului. Dacă există un singur stat ... atunci veţi avea parte de separare şi inegalitate şi nimeni nu poate explica cum funcţionează acest lucru”.
Comentariile lui Kerry vor amplifica probabil războiul verbal care a izbucnit între Casa Albă, Netanyahu şi Trump.
Liderul israelian are deja o relaţie mai apropiată cu Trump decât a avut-o vreodată cu preşedintele Obama.
Ambii lideri au cerut public Administraţiei Obama să se opună prin veto rezoluţiei la votul de vinerea trecută. Chiar şi înainte de vot, Trump a semnalat că susţine politicile lui Netanyahu.
În plus, Trump a anunţat intenţia sa de a numi un ambasador în Israel care susţine activităţile de colonizare şi că va muta ambasada SUA în Ierusalim, o mişcare provocatoare ce ar putea înfuria tabăra palestiniană. Atât israelienii cât şi palestinienii doresc ca Ierusalimul să fie capitala lor.
“Nu putem să permitem în continuare ca Israelul să fie tratat cu atâta dispreţ şi lipsă de respect. Israelienii au avut un mare prieten în SUA, dar nu mai este aşa”, a scris Trump pe Twitter miercuri dimineaţă.
“Începutul sfârşitului a fost oribilul acord cu Iranul şi acum acest (ONU)!”, a scris Trump, referindu-se la votul din Consiliul de Securitate al ONU privind coloniile evreieşti. “Rămâi tare Israel, 20 ianuarie se apropie rapid!”.
“Preşedinte ales Trump, vă mulţumesc pentru prietenia călduroasă şi suportul clar pentru Israel”, a scris Netanyahu pe Twitter înaintea discursului lui Kerry.