Bob Corker acuză ONU că are o atitudine anti-Israel

Senatorul Bob Corker a criticat rezoluţia ONU din decembrie 2016 de condamnare a coloniilor israeliene construite în teritoriile palestiniene, descriindu-le ca o încălcare flagrantă a legii internaţionale.
Senatorul republican american Bob Corker. (Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2017

Într-un mesaj postat sâmbătă seară pe Twitter, preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA a acuzat organizaţia internaţională că are o atitudine anti-Israel.

Comentariul senatorului republican a fost un răspuns la un raport publicat de Weekly Standard (TWS), care a susţinut că Bob Corker “pune în pericol” o măsură bipartizană a Senatului, urmărind să cenzureze ONU cu privire la rezoluţia sa din decembrie 2015 asupra coloniilor evreieşti. Măsura, mai susţine raportul, a avertizat, de asemenea, administraţia actuală a preşedintelui Barack Obama să nu mai ia alte măsuri anti-Israel în ultimele zile de mandat.

Corker a respins raportul, declarând: “Ştiri false din partea @weeklystandard. Comitetul încă nu s-a întâlnit public şi nimeni nu a încercat să aducă o rezoluţie în Senat”.

“În loc să trimitem un mesaj cu o rezoluţie incompletă, ar trebui să criticăm ONU pentru atitudinea sa părtinitoare, anti-Israel”, a susţinut senatorul într-un alt mesaj postat pe Twitter.

Totuşi, raportul TWS l-a citat pe Corker afirmând că presupusa măsură a Senatului este prea slabă pentru a fi eficientă.

“Am discutat cu mulţi lideri în comunitatea pro-Israel şi ei stiu că rezoluţiile nu au niciun impact asupra antisemitismului şi că sunt modalităţi superficiale pentru soluţionarea chestiunii”, a declarat, aparent, Corker pentru TWS. “Sperăm să introducem şi să adoptăm o legislaţie care va afecta negativ ONU dacă va continua să urmărească măsuri antisemite”.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, s-a abţinut de votul din decembrie asupra rezoluţiei, încălcând o tradiţie îndelungată a Washingtonului de a-şi folosi dreptul de veto pentru a proteja Tel Aviv de acţiuni negative în forumurile internaţionale. Decizia a tensionat şi mai mult relaţia dintre Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Camera Reprezentanţilor din SUA a condamnat, de asemenea, rezoluţia ONU şi a criticat decizia lui Obama de a nu vota. Preşedintele Camerei, Paul Ryan, a declarat săptămâna trecută că este “stupefiat” că SUA ar permite Naţiunilor Unite să condamne Israelul.

“Să nu va lăsaţi păcăliţi. Aceasta rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU nu a avut legătură cu coloniile şi cu siguranţă nu cu pacea. A avut legătură cu un singur lucru: dreptul Israelului de a exista ca un stat democrat evreiesc”, a mai susţinut Ryan.

Între timp, misiunea israeliană la ONU a anunţat vineri că va tăia 6 milioane de dolari din contribuţia anuală de 40 milioane pe care o alocă bugetului ONU. Tel Aviv a susţinut că cele 6 milioane ar fi fost alocate unor organisme anti-Israel, motivând astfel măsura.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor