Procurorul general al Israelului ordonă începerea unei anchete penale ce îl vizează pe Netanyahu

În contexul tensionării relaţiilor dintre Israel şi SUA după adoptarea unei rezoluţii ONU care condamnă construirea de colonii evreieşti în teritoriile palestiniene, a fost deschisă o anchetă penală asupra tranzacţiilor financiare ale premierului israelian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a aprobat deschiderea unei anchete penale privind tranzacţiile financiare ale premierului Benjamin Netanyahu pe fondul unor acuzaţii de mită şi fraudă.

Netanyahu va fi investigat în urma unei anchete a poliţiei ce durează de nouă luni asupra a două chestiuni nespecificate şi va fi citat să depună mărturie în următoarele zile, a susţinut reţeaua de televiziune israeliană Channel 10.

“Procurorul general, poliţia şi procurorii lucrează în strânsă cooperare, un anunţ public urmând a se face la momentul potrivit în legătură cu investigaţia”, a declarat o purtătoare de cuvânt nenumită din Ministerului Justiţiei al Israelului.

Netanyahu a fost de mult timp monitorizat în legătură cu tranzacţiile sale financiare.

Mandelblit a ordonat recent o investigaţie ca urmare a unor acuzaţii că Netanyahu a primit un milion de euro sub formă de donaţii în timpul campaniei sale din 2009, din partea unui om de afaceri francez acuzat de fraudă, Arnaud Mimran.

În luna mai, revizorul Yosef Shapira a publicat un raport critic referitor la călătoriile în străinătate ale premierului Netanyahu, unele dintre ele fiind efectuate în compania soţiei sale, Sara, şi a copiilor lor, în perioada 2003-2005, când acesta era ministru de Finanţe.

Premierul israelian este, de asemenea, investigat pentru cumpărarea a trei submarine din Germania în valoare de mai multe miliarde de dolari, mass media insistând că există un serios conflict de interese ce îl vizează pe Netanyahu.

Luna trecută, au fost publicate rapoarte care au susţinut că David Shimron, avocatul personal al lui Netanyahu şi unul dintre cei mai apropiaţi confidenţi ai săi, a reprezentat producătorul de arme german ThyssenKrupp, care produce şi submarinele în cauză.

Channel 10 a dezvăluit ulterior, într-un email, că poziţia lui Shimron ca reprezentant al companiei germane este o dovadă că acesta şi-a folosit relaţia cu premierul israelian pentru a promova acordul de achiziţionare.

O anchetă separată se desfăşoară, de asemenea, în Israel vizând acuzaţiile că Sara Netanyahu a folosit în mod abiziv fonduri publice pentru acoperirea unor cheltuieli personale.