Marile bănci încep să plece din China

Una dintre cele mai mari bănci din lume – Deutsche Bank – a anunţat cu câteva zile înainte de sfârşitul anului că îşi va retrage participaţia din banca chineză Hua Xia Bank. Alte bănci occidentale majore au luat măsuri similare în ultimul timp.
Sediul Deutsche Bank în Frankfurt, Germania. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.01.2016

“Acum este momentul potrivit să vindem această investiţie”, a anunţat în 28 decembrie noul co-director general al Deutsche Bank, John Cryan.

Cryan a făcut anunţul cu puţin înainte de Anul Nou, încercând să creeze cât mai puţine valuri pe piaţă. El a justificat acordul pentru a vinde întregul pachet de 19,99% acţiuni deţinute de Deutsche la Hua Xia Bank în China către firma chineză de asigurări PICC Property and Casualty, vorbind despre “agenda strategică” a Deutsche Bank: creşterea ratei de capital.

Deutsche nu este prima bancă occidentală care a renunţat la băncile din China, unde agenţiile de stat pentru reglementare limitează participaţia străină la maxim 20%, ceea ce atrage de la sine unele complicaţii, conform website-ului Wolf Street.

Goldman Sachs şi-a vândut partea sa din Banca Industrială şi Comercială a Chinei în 2013. În plus, Bank of America Merrill Lynch a renunţat la partea sa din Banca de Construcţii a Chinei printr-o serie de acorduri. BBVA, cea de-a doua bancă a Spaniei, şi-a redus în 2013 partea de acţiuni deţinute la China Citic Bank de la 15 la 4,7% şi se pare ca şi ultimul pachet de acţiuni ar putea să fie vândut, de asemenea. Este foarte probabil ca şi alte bănci să îşi adune lucrurile şi să plece din China, una dintre ele fiind Standard Chartered, care deţine un pachet de acţiuni la Banca Agricolă a Chinei.

La fel ca în cazul Deutsche, celelalte bănci şi-au formulat acordurile în "termeni ai creşterii ratei de capital".

Cel mai bogat om al Asiai, chinezul Lin Ka Shing nativ din Hong Kong, şi-a vândut şi el acţiunile pe care le deţinea la companii din China, atrăgând mânia regimului comunist.

Deutsche Bank chiar avea nevoie de o oarecare corectare a bilanţului său. Una dintre cele mai mari bănci din lume, Deutsche a fost prinsă de-a lungul anilor într-o serie lungă de scandaluri, procese şi înţelegeri în valoare de mai multe miliarde de dolari. Recent, banca şi-a suspendat personalul senior din Rusia după ce a suspectat că aceştia au participat la spălarea de bani pentru amicii sancţionaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.

La sfârşitul lunii octombrie, Cryan a anunţat pierderi masive (6 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea al anului 2015), inclusiv un miliard sub formă de rezerve pentru acoperirea cheltuielilor cu diverse litigii (cheltuieli ajunse acum la 4,8 miliarde de euro).

Cryan a anunţat, de asemenea, suspendarea de dividendelor şi concedierea a 20.000 de angajaţi şi contractori. În plus, Deutsche se va retrage din 10 ţări, majoritatea din America Latină şi Europa şi va renunţa la Deutsche Postbank, o entitate bancară cu aproximativ 20.000 de angajaţi. Mai mult, banca germană a trebuit acopere o pierdere în valoare de 600 milioane de euro înregistrată de acţiunile sale de la Hua Xia Bank.

Băncile chineze au atras numeroase speculaţii cu privire la mulţimea de împrumuturi neperformante care ar fi trebuit să apară în bilanţ ca pierderi, cu mult timp în urmă. Numărul exact sau mărimea acestor împrumuturi care, aparent, reprezintă un secret de stat - este necunoscută publicului – aşa că speculaţiile abundă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor