Mărieş: Dosarul Revoluţiei poate fi finalizat "până la ultimul cartuş" într-un an şi jumătate [Video]
alte articole
Dosarul Revoluţiei ar putea fi finalizat temeinic "până la ultimul cartuş" într-un an şi jumătate, dacă s-ar înfiinţa o Direcţie pentru investigarea crimelor comunismului şi a infracţiunilor contra umanităţii în care să lucreze o "echipă adevărată" de procurori, a declarat luni preşedintele Asociaţiei ''21 Decembrie 1989'', Teodor Mărieş, după întrevederea avută cu Procurorul General al României, Augustin Lazăr.
"Dacă s-ar înfiinţa Direcţia şi dacă ar aduce întreaga echipă care a finalizat dosare, care a făcut rechizitorii şi le-a trimis în instanţe – vă dau oraşe, Cluj, Timişoara, rechizitorii semnate de oameni care sunt în structuri astăzi - cu o echipă adevărată ar fi maxim un an şi jumătate ca să se ajungă până la ultimul cartuş", a declarat Mărieş.
În cadrul declaraţiilor de presă susţinute după întâlnirea cu Augustin Lazăr, preşedintele Asociaţiei ''21 Decembrie 1989'' a mai precizat că termenul de un an pentru finalizarea dosarului Revoluţiei avansat recent în spaţiul public de procurorul general este nerealist, cu actuala echipă de procurori.
"Au numit procurori de caz de care noi nu suntem mulţumiţi. Nu sunt oameni cunoscuţi, nu sunt oameni care au lucrat în aceste dosare. Am chiar informaţii despre unii dintre ei că nu ar fi tocmai cu o situaţie... să spun aşa prea favorabilă. Probabil că cineva a avut grijă... sunt slab profesional toţi", a declarat Mărieş.
Teodor Mărieş şi-a exprimat nemulţumirea în special faţă de Codruţ Olaru, susţinând că "acest om şi-a pregătit terenul pentru a veni în Secţia Parchetelor Militare cu vreun an înainte" şi "şi-a luat nişte grade sărind peste nişte ani pe care trebuia să-i aştepte pentru gradele respective."
Cât despre modul în care a perceput Augustin Lazăr solicitarea Asociaţiei de înfiinţare a DICCIU, Mărieş susţine că "a simţit un pic teamă de a nu bloca lucrurile" însă a caracterizat discuţia, per ansamblu, drept una bună, în care Lazăr chiar a preluat idei de la reprezentanţii revoluţionarilor.
În ceea ce priveşte echipa de oameni care ar trebui numită în cadrul DICCIU, astfel încât dosarul Revoluţiei să fie instrumentat temeinic "până la ultimul cartuş", Mărieş susţine că Lazăr are de unde alege, căci deja sunt procurori care şi-au dovedit competenţa în dosarele Revoluţiei, unii dintre ei devenind chiar legende vii.
"Nume nu dăm, să-şi aleagă domnul procuror general din cei ce au lucrat pentru aceste dosare, au competenţa, domnia sa a recunoscut că sunt aproape legende vii, nouă să ne transmită şi să percepem că sunt măcar unu- doi- trei procurori investiţi pe aceste dosare cu care să putem avea un dialog. Le-am spus, noi nu avem dialog nici pe Revoluţie nici pe Mineriadă!", a declarat Mărieş.
Reamintim că Asociaţia "21 Decembrie 1989" a solicitat săptămâna trecută adoptarea neîntârziată a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru constituirea în cadrul Ministerului Public a unei Direcţii pentru investigarea crimelor comunismului şi a infracţiunilor contra umanităţii (DICCIU).
Potrivit preşedintelui Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, un astfel de demers este imperios necesar după ce, de-a lungul a aproape trei decenii, procurorii militari au tergiversat dosarele Revoluţiei şi ale Mineriadei, iar crimele comunismului sunt în continuare nejudecate.