Marian Lupu: Mecanismele democratice de gestionare a statului nu pot exista fără societate civilă

Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)

La 12 iunie, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a participat la şedinţa Grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei dezvoltării societăţii civile pentru anii 2012 – 2015, convocată de către Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului.

În cadrul şedinţei, membrii grupului, responsabilii de cooperarea cu societatea civilă din Parlament şi Guvern, precum şi reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile au prezentat informaţii despre procesul de elaborare a Strategiei. Coordonatorii celor trei subgrupuri formate anterior au abordat subiecte ce ţin de consolidarea cadrului de participare a societăţii civile în monitorizarea şi implementarea politicilor publice, asigurarea durabilităţii financiare a organizaţiilor societăţii civile şi mecanismele de reglementare fiscală, participarea civică.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a menţionat că în urma unor eforturi conjugate ale reprezentanţilor instituţiilor abilitate de stat şi a celor din societatea civilă, s-a reuşit definitivarea proiectului Strategiei societăţii civile pentru anii 2012 – 2015. Liliana Palihovici a specificat că s-a muncit mult la proiect şi au fost discuţii aprinse pe unele dimensiuni, precum durabilitatea financiară a organizaţiilor neguvernamentale. Dânsa a opinat în favoarea susţinerii de către stat a sectorului asociativ, dar a specificat în context că este nevoie de mai multă transparenţă în procesul de interacţiune dintre ONG-uri şi structurile abilitate ale statului.

În cadrul şedinţei, Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a menţionat că, pornind de la obiectivul strategic al integrării europene a Republicii Moldova, mecanismele democratice de gestionare a statului nu pot exista fără societate civilă. Marian Lupu a relevat că statul trebuie să susţină financiar sectorul asociativ, dar urmează a fi identificate mecanismele adecvate. Cu referinţă la solicitările de a direcţiona două la sută din venit pentru sectorul asociativ, Preşedintele Parlamentului a opinat ca aceasta să fie o opţiune deliberată şi, plus de aceasta, să fie studiate minuţios toate aspectele finanţării ONG-urilor din surse interne.

Procesul de elaborare a Strategiei Dezvoltării Societăţii Civile pentru anii 2012 – 2015 a fost iniţiat la 29 decembrie 2011 în cadrul reuniunii pentru crearea grupului de lucru intersectorial privind elaborarea Strategiei, organizată de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu membrii Consiliului Naţional al ONG-urilor din Moldova. Elaborarea Strategiei Dezvoltării Societăţii Civile pentru anii 2012 – 2015 se desfăşoară cu suportul USAID.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe