Trei deputaţi PCRM au părăsit Partidul Comuniştilor

Chişinău, Guvernul Republicii Moldova. (The Epoch Times)
Ana Chitoroagă
08.06.2012

Trei deputaţi PCRM au părăsit joi, 7 iunie, Partidul Comuniştilor. Este vorba despre deputaţii parlamentari Vădim Mişin, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco. Anunţul a fost făcut de către deputatul Vădim Mişin. Totodată, parlamentarul a anunţat că ei vor continua să activeze în Legislativ în calitate de deputaţi neafiliaţi.

După anunţul făcut de Vădim Mişin la microfon, deputaţii din AIE au aplaudat.

În cadrul unui briefing de presă deputatul Vădim Mişin a explicat de ce a decis să plece din PCRM, împreună cu alţi doi colegi de formaţiune, declarând că decizia a fost una dificilă, dar că nu a fost dictată de relaţiile personale cu liderii Partidului Comuniştilor şi că niciun partid din AIE nu are legătură cu hotărârea de a părăsi formaţiunea.

Deci, deputatul a precizat că i-au determinat pe cei trei parlamentari comunişti să părăsească Partidul Comuniştilor din următoarele motive: “Pe noi, poporul Moldovei, circa 700 de mii de oameni, ne-au ales cu un scop, că vom fi reprezentanţii lui în Parlament, că îi vom apăra drepturile şi interesele, că utilizând posibilităţi şi metodele de luptă politică vom apăra interesele electoratului. Da, am fost de acord cu conducerea fracţiunii când a anunţat proteste, dar considerăm că azi, acest boicot nu are eficacitate şi nu aduce niciun beneficiu alegătorilor”.

Totodată, Mişin a declarat că au încercat să vorbească de mai multe ori cu colegii săi de partid, dar zadarnic: “Am vorbit la partid şi în fracţiune, am încercat să convingem, dar nu am reuşit. Credem că mai mult folos vom aduce aici, în Parlament... Considerăm lipsit de logică să … organizăm proteste. Nu avem nimic împotrivă, dar să ne limităm doar la manifestaţii de stradă poate duce la tensiuni sociale. Iar noi vrem ca orice problemă să se rezolve în mod civilizat”.

Potrivit Publika.TV, parlamentarul dă asigurări că grupul care a ieşit azi din PCRM nu va trece de partea AIE: “Noi rămânem în opoziţie faţă de AIE, dar vom fi o opoziţie constructivă, vom analiza orice proiect. Tot ce vom considera că este în folosul oamenilor vom vota, indiferent de cine va fi autorul proiectului”.

Încă un motiv care i-a determinat pe Mişin, Babenco şi Botnariuc să facă pasul de azi este: “Populaţia vorbitoare de limbă rusă reprezintă circa 25 % din populaţia ţării, fiecare al patrulea cetăţean. Cu părere de rău, în jurul acestora se îngustează cercul care nu le permite să se realizeze pe plan personal şi profesional. Venirea noastră în această sală va readuce aici limba rusă. Considerăm incorect ca 25% din populaţie să nu audă niciun cuvânt în rusă în Parlamentul R. Moldova”.

Concretizăm că Mişin este general-maior de poliţie şi deţine "Ordinul Republicii", precum şi funcţia de preşedinte al Uniunii Ofiţerilor din Moldova. Vădim Mişin are 67 de ani şi s-a născut în Kazahstan şi este jurist de profesie.

Tatiana Botnariuc este de profesie pedagog. Ea a activat în calitate de inspector la Direcţia Asistenţă Socială Donduşeni, apoi director al Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din raionul Donduşeni. Din luna august 2009 Tatiana Botnariuc şi-a început activitatea parlamentară în calitate de deputat PCRM.

Un alt deputat care a părăsit astăzi rândurile Partidului Comuniştilor este Oleg Babenco, care are 44 de ani. Acesta este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi comunişti, potrivit declaraţiei de venit depusă la Comisia Electorală Centrală în 2010.

Precizăm că timp de trei ani de când este în opoziţie, din Partidul Comuniştilor au plecat mai mulţi fruntaşi, printre care Marian Lupu, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Igor Dodon, Veronica Abramciuc şi Zinaida Greceanîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor