Primele demiteri după neregulile depistate la BAC

(photos.com)
Ana Chitoroagă
11.06.2012

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei sunt demişi preşedinţii Centrelor de Bacalaureat de la liceele "Vasile Lupu" şi "Traian" din Capitală, şi şeful Centrului de BAC de la Liceul "Pan Halippa" din Edineţ.

La aceste instituţii, în timpul ultimului examen de bacalaureat s-a depistat că elevii au intrat la probe cu telefoanele mobile şi au avut mai multe posibilităţi de a copia.

Totodată, astăzi a mai fost demis şi preşedintele Comisiei Raionale de Examene din Sângerei, deoarece a încălcat procedura de numire a şefului Centrului de BAC şi l-a numit în această funcţie chiar pe directorul şcolii în care se desfăşoară examenele.

Potrivit Publika.TV, decizia de a-i demite pe cei patru a fost luată în cadrul unei şedinţe, la care au participat ministrul Educaţiei şi responsabilii pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor de bacalaureat.

În contextul celor expuse, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi a declarat: "în ultimii ani, în Moldova, au apărut persoane care au transformat sau tind să transforme sesiunea de examene într-o afacere profitabilă. Vom face tot posibilul ca aceste persoane să fie eliminate din învăţământ şi totodată să cadă sub incidenţa legii".

Mai mult, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că, în rezultatul anchetei interne, s-a stabilit că unele teste erau rezolvate chiar de profesori. Astfel, în acest sens, juristul de la Ministerul Educaţiei, Rodica Josanu, a precizat că "avem un mecanism întreg, o reţea bine formată, se scrie testul, pe verso avem numele elevului, sala şi banca în care stă, astfel încât, această foiţă urma să ajungă la elev pentru ca el să scrie examenul".

"Avem semnale că s-a utilizat şi scanerul pentru că au fost scanate testele de BAC foi din fiecare test. Cei care au permis această fraudă, n-au ţinut cont de faptul că scanează şi semnul acesta al bar cod-ului, unde se conţine informaţia secretă", a declarat preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, relatează Publika.TV.

Ministerul Educaţiei a mai anunţat că lucrările a 50 de elevi din mai multe localităţi ale ţării au fost anulate, deoarece au fost prinşi copiind la examene. Aceştia vor putea susţine testul abia peste un an.

Din cauza neregulilor depistate în timpul examenelor de bacalaureat, premierul Vlad Filat a convocat o şedinţă cu responsabilii de organizarea examenelor.

Săptămâna trecută 15 profesori ai unui liceu din Capitală au fost reţinuţi de CCCEC pentru că ofereau răspunsuri elevilor, prin intermediul reţelelor de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor