Margaret Thatcher: Un personaj polarizator în timpul vieţii şi după moarte

Un portret al fostului prim-ministru Margaret Thatcher este lăsat lângă florile din faţa reşedinţei ei din Piaţa Chester din Londra, la 8 aprilie 2013. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Tara MacIsaac
12.04.2013

Apreciată şi hulită, temută şi respectată, "Doamna de Fier" Margaret Thatcher nu trece ignorată în nefiinţă. Ea a marcat destinul Marii Britanii iar opinia publică continuă să vorbească despre ea.

"Unele zone ale ţării - mai ales cele care s-au bazat pe industria grea - nu şi-au revenit niciodată din punct de vedere economic. Se pare că nu vor mai vota vreodată conservatorii", scrie Tim Bale, profesor de politică la Universitatea din Londra, într-un mesaj pe site-ul London School of Economics and Political Sciences.

Atunci când Thatcher a murit pe 8 aprilie, la vârsta de 87 de ani, multe persoane din Regatul Unit au celebrat evenimentul - din Bristol şi Londra până în Glasgow şi în alte regiuni.

Însa punctele sale forte sunt recunoscute şi respectate chiar şi de către detractorii ei înfocaţi.

"Margaret Thatcher a fost adversarul meu politic, dar ar fi incorect să ignor realizările ei", scrie Lord Alton din Liverpool, un fost membru al parlamentului liberal, într-un comentariu pentru The Catholic Herald.

El laudă, de exemplu, "decizia sa curajoasă de a declara război atunci când o juntă militară a confiscat Insulele Falkland, precum şi abordarea ei inteligentă şi puternică în relaţiile cu blocul sovietic."

Suişuri şi coborâşuri

Ratingurile de aprobare pentru Thatcher au crescut şi au scăzut de-a lungul celor trei mandate ca prima femeie prim-ministru (1979-1990) din Marea Britanie. De-a lungul deceniilor care au urmat demisiei sale, popularitatea Doamnei de Fier a cunoscut suişuri si coborâsuri, situaţite care continuă si după moartea sa.

În 1970, pe când era secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă, Thacher a decis desfiinţarea programelor de prânz din şcoli, fiind numită "Thatcher, hoaţa de lapte."

În 1982, popularitatea ei a crescut brusc atunci când a trimis trupe pentru a recâştiga rapid teritoriul britanic al Insulelor Falkland de la forţele argentiniene.

Profesorul Bale îi atribuie meritele care i se cuvin pentru colaborarea cu fostul preşedinte american Ronald Reagan în scopul falimentării în esenţă a Uniunii Sovietice prin cursa înarmărilor.

"Ea a luat atitudine împotriva teroriştilor, ajutând să convingă IRA [Armata Republicană Irlandeză] că nu există niciun viitor în lupta armată", scrie Bale. "Cu siguranţă că toţi cei care îşi amintesc curajul de care a dat dovadă în timpul bombardamentelor din Brighton, nu vor uita niciodată rolul pe care l-a avut."

Atunci când IRA a încercat să bombardeze amplasamentul Conferinţei Conservatoare de la Brighton în octombrie 1984, Thatcher a rămas calmă şi a continuat lucrările conferinţei.

O declaraţie lansată după moartea lui Thatcher de Gerry Adams, preşedintele partidului republican irlandez Sinn Fein, susţine că "politica ei irlandeză a eşuat lamentabil."

"Aici, în Irlanda, îmbrăţişarea vechilor politici militariste draconice a prelungit războiul şi a cauzat multă suferinţă. Ea a îmbrăţişat cenzura, coluziunea şi uciderea cetăţenilor în timpul unor operaţiuni sub acoperire", a declarat Adams.

"Clasa muncitoare din Marea Britanie a fost devastată din cauza politicilor sale. Rolul ei în afacerile internaţionale a fost la fel de beligerant, fie că a fost vorba de sprijinirea dictatorului Pinochet din Chile [sau] de opoziţia faţă de sancţiunile împotriva apartheidului din Africa de Sud", continuă el pe un ton mustrător.

Lupta sindicatelor şi prăbuşirea popularităţii

Până spre sfârşitul anului 1986, ratingul de aprobare a scăzut sub 30 la sută, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Ea a privatizat industria de stat, s-a luptat cu sindicatele - o grevă masivă a minerilor a început în martie 1984 - iar numărul şomerilor a ajuns la aproximativ 3 milioane de persoane.

Thatcher a fost hotărâtă să facă schimbări în economia suferindă a Marii Britanii, susţine Bale, chiar "dacă asta a însemnat o revenire la niveluri ale şomajului ce nu au mai fost văzute din 1930 şi pe care mulţi le-au considerat drept inacceptabile din punct de vedere moral şi o sinucidere electorală."

Arthur Scargill a condus greva sindicatelor miniere. Fosta lui soţie, Anne Scargill, şi-a exprimat furia faţă de Thatcher, furie ce încă mai este simţită în oraşele britanice industriale.

"Ştiu că nu este bine, dar am fost foarte, foarte fericită [să aud că Thatcher a murit,] pentru că femeia aceasta ne-a cauzat atâtea necazuri şi supărări", a declarat Scargill într-un interviu înregistrat cu Telegraph. "Aici am dus o luptă pentru supravieţuire, nu una pentru o creştere salarială, iar ea a distrus complet comunităţile noastre."

"Ea ne-a numit "inamicul din interior." Exista doar un "inamic din interior" şi acela era ea", a spus Scargill.

Thatcher a îndepărtat o mare parte din populaţie prin "evidenţierea unor anumiţi duşmani", scrie Dorian Lynskey, în cartea sa "33 de revoluţii pe minut: O istorie a cântecelor de protest", citat de CNN.

Thatcher a alimentat, de asemenea, versuri pline de furie pe scena punk britanică în 1980, susţine Lynskey.

Thatcher "a fost o figură de opoziţie care s-a bazat pe evidenţierea unor anumiţi duşmani, de exemplu, junta argentiniană, sindicatele, călătorii, oamenii cu beneficii, aripa stângă în general", scrie Lynskey.

"Ea a fost de neclintit şi vicioasă în atacurile ei împotriva lor. Exista sentimentul că ducea un război cu anumite secţiuni ale societăţii. Ea s-a referit la mineri ca la "inamicul din interior." Acesta nu este un mod corect de exprimare al politicienilor care vorbesc despre cetăţenii lor."

Redresarea pentru al treilea mandat

Cu toate acestea, popularitatea în scădere a lui Thatcher din 1986 şi-a revenit până la alegerile din 1987. Ratingurile de aprobare au crescut cu peste 10 puncte procentuale, din moment ce un boom economic şi opoziţia slabă din partea Partidului Muncii a inaugurat cel de-al treilea mandat al lui Thatcher, mandat care a fost condamnat să se încheie cu încă o prăbuşire a ratingurilor de aprobare şi cu demisia ei.

Adoptarea impozitului local fix numit "capitaţie" a dus la încheierea carierei ei politice.

Revoltele britanicilor împotriva taxei au fost difuzate în întreaga lume de la White Hall la Trafalgar Square.

Guvernul ei a colectat un impozit fix per persoană, care nu varia în funcţie de venituri sau de alţi factori. Mulţi s-au opus costurilor birocratice de punere în aplicare a sistemului, spunând că împovărează săracii şi aduce beneficii celor bogaţi.

Lord Alton scrie: "Conflictele mele cu Thatcher au avut legătură cu eşecul de a vedea consecinţele dezindustrializării în masă.”

"Eşecul de a atenua lovitura şi de a oferi locuri de muncă de tranziţie a dus la tulburări sociale şi la diviziune. Capitaţia a fost la fel de dezbinătoare şi de prost judecată."

Lordul Alton povesteşte că a înlesnit o întâlnire privată la Londra între Doamna de Fier şi Maica Tereza de Calcuta.

Maica Tereza a întrebat-o pe Thatcher despre persoanele fără adăpost şi suferinţele britanicilor. Thatcher a menţionat sistemul de securitate şi asistenţă socială al Marii Britanii. Maica Tereza a întrebat "Dar aveţi dragoste?"

Alton a mai afirmat: "Lăsând aceste teme de conversaţie la o parte, în mod clar cele două femei s-au plăcut şi s-au înţeles foarte bine."

Bale scrie: "Margaret Thatcher a fost mai degrabă un cruciat decât o persoană înclinată spre compromisuri, mai degrabă un războinic decât un vindecător."

Comentarii după moartea lui Thatcher

Margaret Thatcher (1925-2013) a fost lăudată şi criticată în mod sarcastic ca fost prim-ministru al Marii Britanii. Moartea ei a dat naştere la comentarii fie cu amintiri afectuoase, fie de ură sau respect conciliant.

"Cred că Thatcher a fost realistă", a spus David Blanchflower, profesor de economie la Dartmouth College.

"Ea nu a condus ţara noastră, ea a salvat ţara noastră. Şi eu cred că lumea îşi va aminti de ea drept cel mai deosebit prin-ministru britanic pe timp de pace", a menţionat prim-ministrul britanic David Cameron.

"Se poate ca opinia politică din timpul ei să fi fost divizată, dar toată lumea va fi unită astăzi [08 aprilie] în a recunoaşte puterea personalităţii ei şi radicalismul politicii ei", a precizat Nick Clegg, viceprim-ministru britanic.

"Clasa muncitoare din Marea Britanie a fost devastată din cauza politicilor sale. Rolul ei în afacerile internaţionale a fost la fel de beligerant. " a declarat Gerry Adams, liderul Sinn Fein (partid politic irlandez).

"Margaret Thatcher a fost adversarul meu politic, dar ar fi incorect să ignor realizările sale. Spre deosebire de parlamentarii de astăzi, Doamna de Fier a fost un politician cu convingeri puternice", a afirmat Lord Alton din Liverpool.

"Ea a fost rea", a comentat Anne-Scargill, fosta soţie a lui Arthur Scargill, liderul Sindicatului Minerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor