Funeraliile baronesei Thatcher vor avea un caracter 'ceremonial'
alte articole
Margaret Thatcher a vrut întotdeauna să facă lucrurile în stil propriu şi să-şi impună voinţa. Şi după moarte este la fel. Conform doctrinei sale, 'eu comand, eu dispun', Thatcher a lăsat instrucţiuni clare legate de propria înmormântare şi a dispus, cu limbă de moarte, ca funeraliile ei să nu fie de stat. Singura femeie din istoria Marii Britanii, care a ocupat postul de prim-ministru, nu a vrut ca fondurile publice să fie folosite pentru înmormântarea sa. Ea nu dorea, de fapt, să suscite o nouă dezbatere care să-i divizeze pe britanici, notează joi ziarul La Razon.
Înainte ca demenţa de care suferea să o copleşească total, ea a mărturisit familiei că nu vrea să suscite o nouă polemică. 'Funeraliile de stat i se păreau o prea mare cheltuială şi ceva nepotrivite pentru ea', declarase purtătorul său de cuvânt, Lordul Bell. Prin urmare funeraliile baronesei Thatcher, care vor avea loc miercuri 17 aprilie, vor avea un caracter 'ceremonial'. Va fi o premieră, având în vedere că este vorba de a doua înmormântare a unui prim-ministru la care asistă regina Elisabeta a II-a, de la funeraliile de stat în onoarea lui Winston Churchill, în 1965. Suverana, care participă în calitate de şef de stat, va fi însoţită de ducele de Edimburg. Nu se prevede să asiste şi alţi membri ai Casei regale.
Trupul neînsufleţit al celei care a fost lider şi eroină a Partidului Conservator a fost dus din camera de Hotelului Ritz, unde Thatcher şi-a trăit ultimele zile, într-un loc pe care familia nu a dorit să-l dezvăluie pentru a-i fi respectată intimitatea. Deşi familia a cerut ca în loc să fie cumpărate flori să se facă mici donaţii la Royal Hospital din Chelsea, o mulţime de cetăţeni au venit la reşedinţa doamnei Thatcher din Londra pentru a depune flori şi mesaje de condoleanţe. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în oraşul său natal Grantham şi la Finchley, circumscripţia în care Margaret obţinuse în sfârşit în 1959 un loc în Camera Comunelor. Localnicii îşi amintesc că nu intenţionau să voteze o femeie, însă după ce au auzit-o vorbind s-au lăsat convinşi.
Însă nu toţi britanicii îi păstrează o amintire plăcută. Locuitorii din Glasgow, Brixton sau din cartierele din sudul Londrei - unde au avut loc cele mai mari proteste în anii 80 împotriva măsurilor lui Thatcher - au sărbătorit cu şampanie vestea morţii fostului premier. Tot din dorinţa lui Thatcher, trupul său neînsufleţit nu va fi expus la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, unde i s-a adus un ultim omagiu. Marţi, 16 aprilie, sicriul va fi depus în capela St Mary din subsolul Parlamentului. Se va oficia o slujbă scurtă, iar sicriul va rămâne acolo pe timp de noapte. Miercuri dimineaţă, membri ai forţelor armate vor marca drumul procesiunii funerare de la Westminster până la catedrala St.Paul.
Funeraliile ceremoniale sunt cu un nivel mai jos decât cele de stat, deşi cu toată parada cetăţenii nu vor sesiza diferenţa. În timp ce, la primele, dricul este tras de cai, la cele de stat sicriul este purtat de militari ai marinei. Ceremonia va fi similară celei oficiate în onoarea lui Lady Di în 1997 şi reginei mamă în 2002. Conform dorinţei familiei, trupul ei va fi incinerat, iar urna va fi depusă alături de cea a soţului său, Denis. Mark Thatcher, fiul lor, s-a declarat emoţionat de mesajele de condoleanţe primite din întreaga lume. Familia va suporta o parte din cheltuielile de funeralii. Guvernul a anunţat că nu va face publică cifra totală, dar mass media vorbeşte deja de 10 milioane de lire sterline. Între cei peste 2.500 de invitaţi figurează Nancy Reagan, Mihail Gorbaciov şi Frederick de Klerk, ultimul preşedinte al apartheid-ului sud-african şi prieten de familie. Cortegiul funerar se va deplasa prin centrul Londrei, iar Scotland Yard-ul a anunţat că va mobiliza trupe antitero în faţa unor posibile atentate sau tulburări generate de extrema-stângă.