MB: 150 de parlamentari laburişti au boicotat ziua de omagiere a baronesei Thatcher

Primul ministru britanic David Cameron.
Primul ministru britanic David Cameron. (ADRIAN DENNIS / AFP / GettyImages)

Parlamentari laburişti de stânga au discreditat omagiile generoase aduse miercuri baronesei Thatcher, în întreg spectrul politic, în contextul în care s-au folosit de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a lansa atacuri brutale şi excesive împotriva ei, consideră Daily Mail.

David Cameron, vizibil emoţionat, a declarat că epitaful fostului premier ar trebui să fie 'a făcut ţara noastră mare din nou', în timp ce liderul laburist, Ed Miliband, a numit-o pe Thatcher o 'personalitate unică şi impozantă', criticând-o însă pentru închiderea unor mine de cărbune, poziţia sa cu privire la drepturile homosexualilor şi alte probleme.

Au fost peste şapte ore de dezbateri în Camera Comunelor - comparativ cu numai 45 de minute la moartea lui Sir Winston Churchill - şi cinci ore şi jumătate în Camera Lorzilor. Dar 150 de parlamentari laburişti au boicotat sesiunea specială de o zi, convocată în onoarea lui Lady Thatcher - lăsând băncile partidului pe jumătate goale - în timp ce unii dintre cei care au participat au suscitat proteste, deoarece au folosit ocazia pentru a o condamna.

Glenda Jackson a stârnit proteste furioase de pe băncile conservatorilor atunci când s-a lansat într-o tiradă împotriva fostului premier ''atroce'', spunându-le parlamentarilor că nu o consideră o femeie. 'Primul premier de gen feminin, Ok. Dar o femeie? Nu, după criteriile mele', a afirmat Jackson. Remarcile ei au declanşat un vacarm atât de mare încât parlamentarul conservator de Banbury, Sir Tony Baldry, a încercat să invoce o chestiune de ordine în atenţia preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, pentru a pune capăt atacurilor, dar a fost respins.

În afara Camerei Comunelor, fostul premier laburist Tony Blair a cerut ca criticile la adresa politicilor lui Thatcher să fie respectuoase. 'Chiar dacă nu sunteţi de acord în mod hotărât cu cineva, puteţi totuşi - mai ales la momentul trecerii în nefiinţă - şi ar trebui să arătaţi respect', a afirmat Blair.

Glenda Jackson, o actriţă laureată cu Oscar, care a intrat în Camera Comunelor în 1992, a susţinut că Lady Thatcher a învăţat că viciile devin virtuţi. 'Lăcomia, egoismul, nicio grijă pentru cei mai slabi. Coate ascuţite şi genunchi ascuţiţi, aceasta a fost calea de urmat', a spus ea. 'Oamenii au văzut preţul a toate şi valoarea a nimic. A fost o deteriorare socială, economică şi spirituală atroce provocată acestei ţări', a mai spus ea.

Fostul vicepremier, Lordul John Prescott, a postat un link cu imagini TV cu declaraţiile virulente ale lui Jackson, spunând că este 'mândru să fie un fan'.

Fostul ministru laburist al mediului, Michael Meacher, a declarat că Lady Thatcher a fost lipsită de 'generozitatea şi mărinimia' care trebuie să însoţească măreţia 'dacă cineva vrea să obţină un loc în inima naţiunii'.

Parlamentarul veteran David Winnick a susţinut că Lady Thatcher a adoptat politici care au fost 'extrem de dăunătoare... a provocat o durere imensă şi suferinţă oamenilor obişnuiţi'.

Fostul ministru laburist pentru locuinţe, John Healy, s-a numărat printre parlamentarii care au stat deoparte, susţinând că David Cameron a încercat sa 'deturneze' moartea lui Lady Thatcher pentru a obţine câştig politic.

Alţii s-au plâns de costurile convocării sesiunii extraordinare a Parlamentului şi au invocat banii contribuabililor la costurile funeraliilor lui Thatcher.

Cameron a insistat că este corect să se comemoreze prima şi singura femeie premier, care a câştigat trei alegeri la rând şi a fost cel mai longeviv premier britanic al secolului XX. 'Se spune: 'în vremuri dificile va apărea şi omul care să facă munca'. Ei bine, în 1979 a venit momentul şi a venit şi doamna', a declarat premierul cu vocea sugrumată de emoţie. 'Ea a muncit din greu politic, a făcut istorie şi - haide să facem din aceasta epitaful ei - a făcut ţara noastră mare din nou', a propus Cameron.

Replicând din partea laburiştilor, Miliband a enumerat o serie de zone politice în care a considerat 'ca ea a avut dreptate', printre care şi războiul din Falkland. Dar zonele în care el este de părere că a greşit au inclus drepturile homosexualilor şi lesbienelor, poziţia privindu-l pe Nelson Mandela şi sancţiunile împotriva Africii de Sud şi faptul că a spus că ''nu există un astfel de lucru ca societatea''.

''Nu am fost de acord cu o mare parte din ceea ce a făcut, dar respect ce înseamnă moartea ei pentru mulţi oameni care au admirat-o şi cinstesc realizările sale personale', a afirmat Miliband.

Într-un discurs slab primit, Nick Clegg a afirmat: 'Faptul că aceia dintre noi care nu sunt din partidul ei pot evita principiile thatcherismului şi totuşi să o respecte pe Margaret Thatcher este o parte din ceea ce a fost atât de remarcabil la ea'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe