MB: 150 de parlamentari laburişti au boicotat ziua de omagiere a baronesei Thatcher
alte articole
Parlamentari laburişti de stânga au discreditat omagiile generoase aduse miercuri baronesei Thatcher, în întreg spectrul politic, în contextul în care s-au folosit de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a lansa atacuri brutale şi excesive împotriva ei, consideră Daily Mail.
David Cameron, vizibil emoţionat, a declarat că epitaful fostului premier ar trebui să fie 'a făcut ţara noastră mare din nou', în timp ce liderul laburist, Ed Miliband, a numit-o pe Thatcher o 'personalitate unică şi impozantă', criticând-o însă pentru închiderea unor mine de cărbune, poziţia sa cu privire la drepturile homosexualilor şi alte probleme.
Au fost peste şapte ore de dezbateri în Camera Comunelor - comparativ cu numai 45 de minute la moartea lui Sir Winston Churchill - şi cinci ore şi jumătate în Camera Lorzilor. Dar 150 de parlamentari laburişti au boicotat sesiunea specială de o zi, convocată în onoarea lui Lady Thatcher - lăsând băncile partidului pe jumătate goale - în timp ce unii dintre cei care au participat au suscitat proteste, deoarece au folosit ocazia pentru a o condamna.
Glenda Jackson a stârnit proteste furioase de pe băncile conservatorilor atunci când s-a lansat într-o tiradă împotriva fostului premier ''atroce'', spunându-le parlamentarilor că nu o consideră o femeie. 'Primul premier de gen feminin, Ok. Dar o femeie? Nu, după criteriile mele', a afirmat Jackson. Remarcile ei au declanşat un vacarm atât de mare încât parlamentarul conservator de Banbury, Sir Tony Baldry, a încercat să invoce o chestiune de ordine în atenţia preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, pentru a pune capăt atacurilor, dar a fost respins.
În afara Camerei Comunelor, fostul premier laburist Tony Blair a cerut ca criticile la adresa politicilor lui Thatcher să fie respectuoase. 'Chiar dacă nu sunteţi de acord în mod hotărât cu cineva, puteţi totuşi - mai ales la momentul trecerii în nefiinţă - şi ar trebui să arătaţi respect', a afirmat Blair.
Glenda Jackson, o actriţă laureată cu Oscar, care a intrat în Camera Comunelor în 1992, a susţinut că Lady Thatcher a învăţat că viciile devin virtuţi. 'Lăcomia, egoismul, nicio grijă pentru cei mai slabi. Coate ascuţite şi genunchi ascuţiţi, aceasta a fost calea de urmat', a spus ea. 'Oamenii au văzut preţul a toate şi valoarea a nimic. A fost o deteriorare socială, economică şi spirituală atroce provocată acestei ţări', a mai spus ea.
Fostul vicepremier, Lordul John Prescott, a postat un link cu imagini TV cu declaraţiile virulente ale lui Jackson, spunând că este 'mândru să fie un fan'.
Fostul ministru laburist al mediului, Michael Meacher, a declarat că Lady Thatcher a fost lipsită de 'generozitatea şi mărinimia' care trebuie să însoţească măreţia 'dacă cineva vrea să obţină un loc în inima naţiunii'.
Parlamentarul veteran David Winnick a susţinut că Lady Thatcher a adoptat politici care au fost 'extrem de dăunătoare... a provocat o durere imensă şi suferinţă oamenilor obişnuiţi'.
Fostul ministru laburist pentru locuinţe, John Healy, s-a numărat printre parlamentarii care au stat deoparte, susţinând că David Cameron a încercat sa 'deturneze' moartea lui Lady Thatcher pentru a obţine câştig politic.
Alţii s-au plâns de costurile convocării sesiunii extraordinare a Parlamentului şi au invocat banii contribuabililor la costurile funeraliilor lui Thatcher.
Cameron a insistat că este corect să se comemoreze prima şi singura femeie premier, care a câştigat trei alegeri la rând şi a fost cel mai longeviv premier britanic al secolului XX. 'Se spune: 'în vremuri dificile va apărea şi omul care să facă munca'. Ei bine, în 1979 a venit momentul şi a venit şi doamna', a declarat premierul cu vocea sugrumată de emoţie. 'Ea a muncit din greu politic, a făcut istorie şi - haide să facem din aceasta epitaful ei - a făcut ţara noastră mare din nou', a propus Cameron.
Replicând din partea laburiştilor, Miliband a enumerat o serie de zone politice în care a considerat 'ca ea a avut dreptate', printre care şi războiul din Falkland. Dar zonele în care el este de părere că a greşit au inclus drepturile homosexualilor şi lesbienelor, poziţia privindu-l pe Nelson Mandela şi sancţiunile împotriva Africii de Sud şi faptul că a spus că ''nu există un astfel de lucru ca societatea''.
''Nu am fost de acord cu o mare parte din ceea ce a făcut, dar respect ce înseamnă moartea ei pentru mulţi oameni care au admirat-o şi cinstesc realizările sale personale', a afirmat Miliband.
Într-un discurs slab primit, Nick Clegg a afirmat: 'Faptul că aceia dintre noi care nu sunt din partidul ei pot evita principiile thatcherismului şi totuşi să o respecte pe Margaret Thatcher este o parte din ceea ce a fost atât de remarcabil la ea'.