Mărfurile moldoveneşti vor putea fi comercializate în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia fără taxe şi tarife

Alaiba Dumitru, ministrul Economiei al R. Moldova
Alaiba Dumitru, ministrul Economiei al R. Moldova (gov.md)

Republica Moldova şi Asociaţia Europeană de Liber Schimb (European Free Trade Association / EFTA), ale cărei membre sunt Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, au ajuns la un consens privind semnarea Acordului de liber schimb. Semnarea acordului cu EFTA înseamnă că produsele moldoveneşti vor putea fi comercializate fără taxe şi tarife în Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Republica Moldova va beneficia ulterior de o poziţie mai avantajoasă în negocierea altor acorduri comerciale cu alte ţări, iar acest lucru poate duce la noi oportunităţi de export şi creştere economică.

Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Vadim Gumene, negociatorul şef al Republicii Moldova, a mulţumit echipei de negociatori ale părţilor şi a menţionat că „semnarea Acordului de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi statele EFTA reprezintă un pas imperativ pentru dinamizarea cooperării bilaterale între ţările semnatare, o cooperare eficientă, bazată pe continuarea şi dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase şi pe termen lung al tuturor părţilor”.

Acordul va oferi oportunităţi mai bune pentru exporturile moldoveneşti şi va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste ţări să investească în Republica Moldova. Astfel, se deschid o serie de oportunităţi pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldoveneşti.

„Încheierea acestui acord cuprinzător de liber schimb marchează o schimbare de reper în relaţiile dintre ţările noastre şi va creşte oportunităţile economice de ambele părţi. Demonstrează o hotărâre comună de a avansa o cooperare economică durabilă, în ciuda războiului din Europa şi a opoziţiei sporite faţă de liberalizarea comerţului în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al EFTA, ambasadorul Einar Gunnarsson.

Ţările membre EFTA au demonstrat deschidere faţă de Republica Moldova, luând în considerare situaţia geopolitică din regiune şi dificultăţile pe care ţara le-a întâmpinat. S-a agreat faptul că Republica Moldova va beneficia de un acces preferenţial mai extins, atât în comerţul cu bunuri, precum şi în comerţul cu servicii.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economiei şi Digitalizării, Dumitru Alaiba, în perioada următoare, vor fi convocate diferite grupuri de exportatori moldoveni pentru a stabili oportunităţile economice create în urma semnării acestui acord.

Demararea procedurilor pentru semnarea acestuia va avea loc în cadrul Reuniunii ministeriale AELS de la Schaan, Liechtenstein, în perioada 26-27 iunie 2023. Exporturile produselor moldoveneşti pe piaţa ţărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,70 milioane dolari SUA, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 milioane dolari SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe