Retragerea decoraţiei lui Tokes amânată din nou

Laszlo Tokes (Epoch Times România)
Epoch Times România
19.10.2013

Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" a amânat vineri, pentru a treia oară, decizia cu privire la retragerea decoraţiei europarlamentarului Tokes. Discuţiile au fost amânate: dosarul Tokes fiind "foarte voluminos", membrii Consiliului îşi vor mai aloca timp pentru a mai delibera şi "va încerca" sa ia o decizie pe 20 noiembrie, anul curent.

"Avem un dosar voluminos. Deliberările vor continua, urmând ca pe 20 noiembrie să încercăm să luăm o decizie şi să comunicăm hotărârea Consiliului", a declarat preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Tokes a trimis joi Consiliului o cerere de amânare a discuţiilor pe tema retragerii decoraţiei sale, informând că din cauza "unor obligaţii" pe care le are, nu va putea fi prezent. Tokes a mai informat că doreşte să facă uz de dreptul său la apărare, "garantat de Constituţie", prin intermediul avocatului împuternicit. Cum nici avocatul său nu va fi în ţară la data programată pentru audieri, Tokes a cerut amânarea audierilor.

Vineri, în ziua întrunirii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României",obligaţiile urmau sa îl poarte pe Tokes
la Lendava (Slovenia), la şedinţa Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, al cărui preşedinte este, ca reprezentant al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

Tokes a fost reales cu unanimitate de voturi în fruntea CNMT cu 6 zile înaintea audierilor privind decoraţia sa. Reinstalat în funcţia de preşedinte, Tokes a declarat că CNMT va continua "lupta pentru autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic", deşi, conform Constituţiei României pe care a invocat-o pentru a cere amânarea discuţiilor pentru retragerea Ordinului pe care îl deţine, România este un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

Amânările retragerii decoraţiei lui Tokes

Propunerea de retragere a Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes a fost făcută în data de 28 august, de Corina Creţu, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României.”

Retragerea decoraţiei a mai fost amânată de două ori, prima dată pe 26 septembrie, deoarece, la fel ca astăzi, Tokes nu s-a prezentat, iar a doua oară în data de 11 octombrie, deoarece o parte din membrii Consiliului au absentat.

O nouă amânare [peste cele trei amânări înregistrate până în prezentn.r.], nu va mai fi posibilă, a declarat vineri Ionel Haiduc: "Domnul Laszlo Tokes nu mai poate cere o amânare, legea şi regulamentul nostru prevăd două date de invitare, care au expirat şi dacă nu s-a prezentat, nu mai poate cere o amânare", a explicat Ionel Haiduc.

Consiliul va putea lua o decizie şi în absenţa lui Tokes, odată ce acesta nu a făcut uz de cele două invitaţii care i s-au adresat.

Referitor la solicitarea lui Tokes de amânare a dezbaterilor, Haiduc a spus că nu acesta este motivul pentru care luarea unei decizii a fost reprogramată pentru20 noiembrie:

"Nu suntem un tribunal, e o discuţie între colegi, membri ai aceluiaşi Ordin şi deci nici reprezentarea prin altcineva nu se justifică", a spus Haiduc.

De altfel, alt membru a Ordinului "Steaua României", Şerban Brădişteanu, a declarat că europarlamentarul poate fi reprezentat de un avocat doar dacă acesta e membru al Ordinului.

La fel de împăciuitoare ca Haiduc, senatorul PSD Ecateria Andronescu a apreciat noua amânare ca pe ceva bine venit:

"Până pe 20 noiembrie avem timp să ne uităm pe toate documentele pe care le avem în aşa fel încât votul nostru să fie bine argumentat, să fie dat cu înţelepciune şi cu foarte mare claritate, analizând tot ce avem la dosar", a arătat doamna senator.

Tot Ecaterina Andronescu declara însă, pe 11 octombrie, că membrii consiliului au la dispoziţie 60 de zile, conform regulamentulului, pentru a delibera asupra propunerii de retragere a distincţiei lui Tokes, termen care, dacă se scurge de la sesizarea Corinei Creţu, până pe 20 noiembrie, va fi expirat demult.

Declaraţiile pentru care s-a cerut ridicarea Ordinului "Steaua României" deţinut de Tokes

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, că împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Aceasta cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezintă România în Parlamentul de la Bruxelles.

Tokes a calificat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei iar avocatul sau, Kincses Elod, l-a apărat susţinând că europarlamentarul este victimă a unei traduceri greşite. Tokes nu ar fi cerut de fapt "protectorat, adică o noţiune colonialistă", ci s-ar fi referit la un "statut de putere protectoare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor