Marele maestru de şah Garry Kasparov: Eliberarea de fascismul lui Vladimir Putin trece prin Ucraina

Marele maestru de şah, Garry Kasparov
Marele maestru de şah, Garry Kasparov (Youtube - captură ecran)

Fostul campion rus de şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari critici ai Kremlinului, a declarat sâmbătă că Ucraina trebuie să învingă Moscova, aceasta fiind o "condiţie prealabilă" pentru o tranziţie democratică în Rusia, informează Alarabiya News.

"Eliberarea de fascismul (preşedintelui Vladimir) Putin trece prin Ucraina", a declarat Kasparov în cadrul unei dezbateri privind "viitorul democratic" al Rusiei la Conferinţa de Securitate de la München, la care au participat şi alţi critici importanţi ai Kremlinului.

"Ruşii trăiesc într-o bulă. Aceasta nu poate fi spartă decât dacă ideea de imperiu se prăbuşeşte datorită unei înfrângeri militare", a subliniat marele şahist.

Kasparov, care a părăsit Rusia în urmă cu aproximativ un deceniu, a declarat că "războiul va fi pierdut atunci când îşi vor da seama că pierd războiul" - şi nu prin judecarea câştigurilor şi pierderilor teritoriale.

Printre ceilalţi participanţi la conferinţă s-au numărat fostul magnat Mihail Hodorkovski - un alt opozant şi critic fervent al dictatorului Vladimir Putin, activista pentru drepturile omului Janna Nemţova - fiica opozantului asasinat de la Kremlin Boris Nemţov şi Irina Scerbakova, cofondatoare a organizaţiei ruse pentru drepturile omului Memorial, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace.

Kasparov a îndemnat Occidentul să-şi menţină sprijinul pentru Kiev, afirmând că "nicio cheltuială nu este prea mare pentru Ucraina".

"Ceea ce este de temut este o dezescaladare" şi că aliaţii Kievului îşi vor diminua eforturile, a declarat Hodorkovski, cândva unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, înainte de a fi încarcerat între 2003 şi 2013.

Scerbakova, al cărei grup neguvernamental a fost închis de guvernul rus la sfârşitul anului 2021, a declarat că împărtăşeşte, de asemenea, opinia că victoria Ucrainei este indispensabilă.

"Este o perioadă tragică, este dureros de auzit pentru ucraineni, pentru că plătesc cu sângele lor... dar pentru a ieşi pe străzile din Rusia, trebuie să fii foarte curajos", a menţionat ea.

Scerbakova a spus că în Rusia are loc o "manipulare pură".

"Istoria este rescrisă" pentru că ruşii "nu simt nevoia să se confrunte cu crimele comise în trecut" în timpul epocii sovietice, a afirmat ea.

Janna Nemţova a adăugat că "una dintre erorile de după căderea URSS este că nu s-au făcut suficiente eforturi pentru a le explica oamenilor ce înseamnă democraţia".

"Pentru o posibilă Rusie democratică a viitorului, trebuie să vorbim cu societatea rusă - majoritatea oamenilor sunt neutri, nu sunt interesaţi de Ucraina şi cred că nu pot avea nicio influenţă, aşa că renunţă. Cea mai mare misiune a noastră este să îi ajutăm să reflecteze asupra atrocităţilor comise în Ucraina", a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii