Marea Britanie: Sute de britanici au spionat pentru Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Sute de britanici au spionat pentru Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - sau ar fi făcut-o dacă serviciul de spionaj MI5 nu i-ar fi păcălit, relevă documente recent date publicităţii şi preluate de The Independent.
Epoch Times România
28.02.2014

Sute de britanici au spionat pentru Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - sau ar fi făcut-o dacă serviciul de spionaj MI5 nu i-ar fi păcălit, relevă documente recent date publicităţii şi preluate de The Independent.

Pentru cercul său de recruţi fervenţi, 'Jack King' era omul Gestapo-ului în Anglia, care cutreiera ţara pentru a-i recruta pe cei care erau gata să îşi dovedească loialitatea faţă de Patrie atunci când ar fi venit timpul.

Timp de cinci ani, King a creat un grup de nazişti britanici hotărâţi şi nemiloşi, în a cărui componenţă intrau oameni cu profesii foarte diferite, de la ingineri din provincie, la un astrolog şi chiar la un preot catolic. În schimb, ei i-au furnizat lui King unele dintre cele mai sensibile secrete ale maşinăriei de război britanice, de la detaliile primului avion de vânătoare la lucrările în privinţa contramăsurilor radar.

Succesul său a fost atât de mare încât în 1945 King a alcătuit o listă cu 'sute' de britanici al căror zel antisemit şi dorinţă pentru o victorie germană îi făceau potenţiali trădători faţă de propria ţară.

Cel de-al Treilea Reich s-a dovedit deosebit de încântat de activitatea a şapte elemente subversive - dintre care şase britanici, conduşi de fascista Marita Perigoe - care formau cercul interior al reţelei de nazişti britanici a lui King. Alături de bani şi de livrări constante de cerneală invizibilă, Berlinul le-a trimis Cruci de Fier în semn de recunoaştere a serviciilor lor.

Ceea ce Marita şi tovarăşii săi nu ştiau era că în loc să lucreze pentru Gestapo, ei eu servit involuntar MI5, devenind astfel ţintele uneia dintre cele mai îndrăzneţe - şi până în prezent necunoscute - înşelăciuni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Înşelăciunea, cunoscută sub numele de 'Fifth Column' sau 'SR Case', a fost dezvăluită pentru prima dată joi în dosarele de securitate date publicităţii de către Arhivele Naţionale din Kew, vestul Londrei.

Acestea descriu în detaliu cum Marea Britanie a reuşit să păcălească şi apoi să ţină sub control o întreagă clasă de trădători britanici pe toată durata războiului şi după acesta. În mod şi mai remarcabil, operaţiunea s-a bazat aproape în întregime pe Jack King, un ofiţer MI5, căruia i s-a cerut să pozeze drept pivotului britanic al Gestapo-ului.

Proiectul s-a desfăşurat în mod similar cu celebra operaţiune 'Double Cross System', în cadrul căruia serviciile de informaţii britanice au folosit agenţi germani capturaţi pentru a dezinforma Înaltul comandament nazist pe perioada războiului.

La originea 'SR Case' se află o încercare a MI5 din 1940 de a se infiltra în Siemens-Schuckert (GB), filiala gigantului industrial german din Marea Britanie, mult timp considerată punctul central al spionajului nazist în Marea Britanie.

Pozând drept angajat nemulţumit, King a luat legătura cu Dorothy Wegener, sora unui alt lucrător de Siemens, prin intermediul unui 'club de corespondenţă' pentru persoanele singuratice. Femeia şi-a făcut clar cunoscute vederile antisemite şi a început să îi furnizeze lui Jack King numele altor simpatizanţi nazişti din cercul ei de cunoştinţe. În schimb, King i-a mărturisit identitatea sa 'adevărată' de ofiţer al Gestapo-ului şi i-a povestit că fusese trimis în Marea Britanie pentru a întocmi liste de simpatizanţi nazişti care puteau fi folosiţi în serviciul Patriei, în cazul unei invazii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor