Marea Britanie - proiect de lege care interzice transplanturile de organe în China şi expoziţiile tip Human Body

Practicanţi Falun Gong pun în scenă modul în care medicii militari chinezi fură organe în lagărele de muncă ale Chinei. Taipei 20 iulie 2014
Practicanţi Falun Gong pun în scenă modul în care medicii militari chinezi fură organe în lagărele de muncă ale Chinei. Taipei 20 iulie 2014 (Mandy Cheng/AFP/Getty Images)

Un proiect de lege care împiedică cetăţenii britanici să primească un transplant de organ în străinătate fără acordul corespunzător din partea donatorului a trecut a doua lectură vineri.

Proiectul de lege interzice, de asemenea, afişarea cadavrelor importate care nu îndeplinesc cerinţele de consimţământ din Regatul Unit.

Proiectul de lege pentru turismul de organe şi cadavre, prezentat de Lord Philip Hunt din Kings Heath, îşi propune să pedepsească cetăţenii britanici dacă aceştia devin complici la industria de recoltare forţată de organe din China, în cadrul căreia regimul comunist chinez foloseşte organe extrase cu forţa de la practicanţi Falun Gong, uiguri şi alte grupuri supuse programelor de eradicare.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

„Donarea de organe este un act preţios de salvare a vieţii, dar recoltarea forţată a organelor reprezintă comercializarea crimei şi, fără îndoială, una dintre cele mai grave crime”, a declarat Hunt pentru Camera Lorzilor.

Potrivit statisticilor NHS, între 2010 şi iulie 2020, 29 de pacienţi britanici au primit transplanturi de organe în China.

Proiectul de lege al lui Hunt ar interzice cetăţenilor britanici să plece în străinătate şi să primească orice ţesut în scopul transplantului de organe atunci când donatorul de organe sau rudele donatorului nu au acordat consimţământul, gratuit, informat şi specific, şi dacă un donator viu sau un terţ primeşte un câştig financiar sau un avantaj comparabil sau dacă de la un donator decedat, un terţ primeşte un câştig financiar sau un avantaj.

De asemenea, interzice tranzacţiile comerciale cu ţesut uman care au loc în afara Regatului Unit dacă persoana respectivă are o legătură directă cu Regatul Unit.

Citiți și Express: Creştinii „subminează securitatea naţională”, susţine Beijingul

Proiectul de lege ar prevedea reglementări pentru evidenţa identificabilă a pacientului şi un raport anual privind cazurile de cetăţeni britanici care efectuează proceduri de transplant în afara Marii Britanii.

Cadavrele importate expuse vor trebui, de asemenea, să îndeplinească aceleaşi cerinţe de consimţământ ca şi cele provenite din Marea Britanie.

Baroneasa Ilora Finlay, în sprijinul proiectului de lege, spune că expoziţia „Corpuri reale” care a fost găzduită şi în România (la Muzeul Antipa) i-a amintit de Burke şi Hare, doi ucigaşi scoţieni în serie din secolul al XIX-lea care au ucis 16 persoane şi au vândut cadavrele unui anatomist pentru disecţie la prelegerile sale de anatomie.

Citiți și Oameni jupuiţi şi împăiaţi la Muzeul Antipa. Pe când exemplare vii la Zoo?

„Expoziţia de corpuri plastinate a încasat bani, dar nu există dovezi ale consimţământului pentru utilizarea corpurilor acelor persoane şi nu există dovezi că ar fi murit în mod natural”, a spus Finlay, care este şi medic.

„Într-adevăr, e-mailurile arată că unele au fost furnizate fabricilor de plastinare în China după ce organele cheie fuseseră îndepărtate, sugerând că trupurile sunt rămăşiţele unui comerţ dispreţuitor genocidal, ale recoltării de organe şi ale comercializării transplanturilor în China”.

Un tribunal independent, condus de judecătorul britanic Sir Geoffrey Nice QC, a concluzionat în unanimitate în 2019 că prizonierii de conştiinţă au fost - şi continuă să fie - ucişi în China pentru organele lor „la o scară semnificativă”.

Citiți și "Mortul era viu" - chirurg chinez evocă istorii de groază din industria extragerii forţate de organe a Chinei [film documentar]

În plus, tribunalul a concluzionat că adepţii practicii spirituale Falun Gong sunt una dintre principalele surse de organe.

Luna trecută un grup de experţi în drepturile omului afiliaţi ONU s-au declarat „extrem de alarmaţi de rapoartele despre presupusa „recoltare de organe” care vizează minorităţi, inclusiv practicanţi Falun Gong, uiguri, tibetani, musulmani şi creştini, aflaţi în detenţie în China”.

Citiți și Miliardar chinez rupe omerta şi vorbeşte despre recoltarea forţată de organe a regimului comunist