Marea Britanie avertizează că noii migranţi UE ar putea fi trimişi acasă
alte articole
Davis, secretar de stat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a declarat că Marea Britanie nu va expulza cele trei milioane de migranţi din statele UE care locuiesc deja în această ţară.
Într-un interviu oferit duminică ziarului The Mail, el a susţinut că doreşte să ajungă la o înţelegere generoasă în ceea ce-i priveşte pe migranţii UE din Marea Britanie, cât şi pe cetăţenii britanici care locuiesc în Europa continentală. Davis a negat că foloseşte cetăţenii britanici din UE ca o “măsură de negociere”.
Dacă un număr mare de migranţi soseşte în Marea Britanie înaintea Brexitului, “am putea spune că dreptul de a rămâne [în ţară] pe termen nedefinit se aplică doar înainte de o anumită dată”, a susţinut el.
“S-ar putea să fim nevoiţi să rezolvăm acea situaţie. Există diferite posibilităţi”, a precizat el în timpul interviului, adăugând că una dintre ele ar putea fi aceea de a acorda rezidenţă doar migranţilor care sosesc înainte de o dată stabilită.
Spre deosebire de premierul Theresa May, Davis a fost susţinător al Brexitului în timpul campaniei de dinaintea referendumului britanic din 23 iunie. El a respins avertizările că ieşirea din UE va provoca o recesiune în Marea Britanie.
În afara blocului, Marea Britanie va deveni cea mai deschisă piaţă şi ţara cu cele mai largi orizonturi din lume, a declarat Davis, adăugând că noile acorduri comerciale vor amortiza orice tulburare cauzată de “despărţire”.
Biroul premierului britanic May a anunţat duminică faptul că premierul australian Malcolm Turnbull a propus deja încheierea unui astfel de acord de comerţ liber cu Marea Britanie “cât mai curând posibil”.
May şi-a exprimat dorinţa de a semna un acord în viitorul apropiat, dar în acelaşi timp recunoscând faptul că Marea Britanie era legal împiedicată să încheie acorduri de acest tip atâta timp cât este încă membră UE.
Premierul britanic a declarat totuşi că potenţialul acord cu Australia este un semn “încurajator” pentru viitorul de succes al Marii Britanii după Brexit.
Migranţii sunt în continuare cheia
Davis a promis că va adopta o linie dură în negocierea termenilor Brexitului. El a respins, de asemenea, afirmaţiile că UE va refuza să negocieze înainte ca Londra să declanşeze în mod oficial procedura de ieşire, sau aşa zisul Articol 50.
“Nu trebuie să facem niciun fel de negocieri, ci doar să aflăm care sunt interesele lor. Nu este acelaşi lucru”, a susţinut Davis, adăugând că Londra “va cunoaşte forma acordului” în momentul în care se va declanşa Articolul 50, care marchează începerea a doi ani de negocieri oficiale privind Brexitul.
Migraţia a fost un factor cheie pentru mulţi dintre susţinătorii Brexitului, un număr mare dintre aceştia fiind nemulţumiţi de muncitorii care sosesc din Polonia şi România. De asemenea, s-ar putea ca migraţia să devină un punct esenţial în discuţiile pentru ieşirea britanicilor din UE. Şi anume, Londra urmăreşte să îşi asigure accesul la piaţa europeană comună, dar Bruxelles-ul a semnalat că un astfel de acces este posibil doar dacă Marea Britanie respectă cele patru principii ale apartenenţei la UE – care includ şi libertatea de mişcare pentru muncă.