Marea Britanie declară oficial gruparea mercenarilor Wagner drept organizaţie teroristă

Mercenari Wagner
Mercenari Wagner (pravda.com.ua)

Marea Britanie a declarat vineri, în mod oficial, Grupul paramilitar rus Wagner drept organizaţie teroristă, la mai bine de o săptămână după ce măsura a fost introdusă pentru prima dată în Parlament.

"Acest ordin intră în vigoare cu efect imediat şi va face ca apartenenţa la Grupul Wagner sau susţinerea activă a grupului în Marea Britanie să devină o [infracţiune] penală, cu o potenţială pedeapsă cu închisoarea de 14 ani, care poate fi pronunţată alături sau în locul unei amenzi", a transmis Ministerul britanic de Interne.

Grupul Wagner se află acum pe o listă alături alte 78 de organizaţii interzise, printre care se numără ISIS, Hamas, Jihadul Islamic şi alte organizaţii teroriste, care au un istoric îndelungat de atacuri asupra civililor şi de atentate teroriste.

"Marea Britanie a atras în mod constant atenţia asupra acţiunilor violente şi distructive ale Grupului Wagner şi a inclus grupul într-un prim val de sancţiuni împotriva Rusiei la începutul anului 2022", se arată în comunicat.

Oficialii britanici au mai afirmat că includerea Grupului Wagner pe lista organizaţiilor teroriste "trimite un mesaj clar că Marea Britanie nu va tolera proxy-urile Rusiei şi acţiunile lor barbare din Ucraina". Demersul respectiv s-a amplificat după ce, în iulie, Guvernul britanic a sancţionat 13 persoane şi întreprinderi legate de compania Wagner.

Dar administraţia Biden nu a declarat încă Wagner drept organizaţie teroristă, pe fondul unei lupte în curs de desfăşurare în Congres, unde există dezbateri cu privire la legislaţia propusă.

Reticenţa lui Biden i-a înfuriat pe "şoimii" din Congres. O desemnare Foreign Terrorist Organizations (FTO) ar impune costuri de mare anvergură asupra grupului şi ar deschide mai multe mijloace de a viza compania de mercenari de către Washington, inclusiv prin urmărirea unor terţe părţi care fac afaceri cu Wagner.

Dar un consilier al Congresului a explicat anterior pentru The Hill că ezitarea se referă la alte regiuni ale lumii în care Grupul Wagner este activ şi că s-ar acumula consecinţe neaşteptate care ar avea un impact asupra relaţiilor SUA cu anumite ţări:

"[Departamentul de Stat] este îngrijorat de faptul că, dacă, dintr-o dată, desemnarea FTO ajunge asupra lui Wagner, acele guverne, în care există diverşi oficiali care au de-a face cu ei [Wagner], ar fi toţi, imediat, blocaţi să călătorească în Statele Unite şi li s-ar confisca bunurile pentru că au intrat în contact cu FTO. Deci aceasta este natura preocupării lor. Ei susţin că nu se opun din motive legate de Ucraina, dar se opun din motive legate de Africa", a declarat consilierul.