Slovacia blochează cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, amânând decizia

Ambasadorii UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei din cauza veto-ului Slovaciei în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper) din 9 iulie, transmite European Pravda, citând trei diplomaţi anonimi ai UE care ocupă funcţii înalte şi sunt familiarizaţi cu cursul negocierilor
Slovacia continuă să blocheze cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar problema va fi examinată în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE vineri, 11 iulie.
„Nu există încă un acord cu privire la cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni, deoarece Slovacia blochează adoptarea acestuia”, a subliniat un diplomat al UE.
El a adăugat că acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că negocierile cu Comisia Europeană de la Bratislava din 3 iulie au fost descrise ca „bune şi productive”.
O altă sursă a afirmat că „în rândul reprezentanţilor statelor UE, indignarea este în creştere. Pur si simplu pierdem timpul, dar ar fi trebuit să dăm un răspuns decisiv la recentele atacuri ruşinoase ale Rusiei”.
„Problemă menţinerii plafonului preţului petrolului rămâne, de asemenea, nerezolvată; trei state membre nu doresc să îl aplice”, a remarcat a treia sursă pentru European Pravda.
Ambasadorii UE vor reveni asupra examinării celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei vineri, 11 iulie.
Surse informează că, în prezent, se preconizează că acordul privind pachetul de sancţiuni va fi încheiat în această săptămână şi va fi aprobat de Consiliul Afacerilor Externe al UE marţi, 15 iulie.
Cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei a fost discutat anterior şi, în cele din urmă, nu a fost adoptat în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai UE (Coreper) de la Bruxelles, din 4 iulie, din cauza opoziţiei Slovaciei.
Slovacia blochează sancţiunile pentru a obţine garanţii din partea Comisiei Europene cu privire la consecinţele unei respingeri complete a gazelor ruseşti începând din 2028.