Curtea Supremă ridică blocajul asupra concedierilor în masă ale angajaţilor guvernamentali de către Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a dat undă verde, marţi, preşedintelui Donald Trump să înceapă concedierea în masă a angajaţilor federali, scrie France24.
Într-o hotărâre nesemnată, instanţa a ridicat blocajul impus de o instanţă inferioară asupra planurilor lui Trump de a concedia zeci de mii de angajaţi ai guvernului.
Judecătoarea Susan Illston de la Curtea Districtuală a Statelor Unite a suspendat în mai concedierile în masă planificate, pe motiv că aceste măsuri necesitau aprobarea Congresului.
O coaliţie formată din sindicate, organizaţii non-profit şi alte grupuri a dat în judecată administraţia Trump, susţinând că aceasta şi-a depăşit autoritatea prin ordonarea concedierilor în masă şi a reformelor agenţiilor fără aprobarea Congresului.
După revenirea la Casa Albă în ianuarie, Trump a ordonat agenţiilor federale să pregătească planuri de reducere drastică a personalului, ca parte a eforturilor mai ample ale Departamentului pentru Eficienţa Guvernamentală (DOGE), condus la acea vreme de Elon Musk, de a reduce dimensiunea administraţiei.
Într-un decret prezidenţial din 11 februarie, preşedintele republican a cerut o „transformare critică a birocraţiei federale” şi a ordonat agenţiilor să concedieze angajaţii care nu sunt consideraţi esenţiali.
Curtea Supremă a declarat că „Guvernul are şanse să câştige argumentul că ordinul executiv şi memorandumul sunt legale”.
Însă judecătorii au afirmat că, în acest moment, nu iau poziţie cu privire la legalitatea planurilor specifice de reorganizare a agenţiilor, care vor continua să facă obiectul unor bătălii juridice.
„Planurile în sine nu se află în faţa acestei Curţi, în acest stadiu, şi, prin urmare, nu avem ocazia să analizăm dacă ele pot fi şi vor fi puse în aplicare în conformitate cu constrângerile legii”, a declarat judecătoarea Sonia Sotomayor, una dintre cele trei judecătoare liberale din cadrul Curţii Supreme.
„Mă alătur deciziei Curţii de a suspenda procedura, deoarece aceasta lasă Curţii Districtuale libertatea de a examina aceste întrebări”, a declarat Sotomayor.
Judecătoarea Ketanji Brown Jackson, numită de fostul preşedinte democrat Joe Biden, a fost singura care a exprimat o opinie divergentă dintre cei nouă judecători ai Curţii.
„Din anumite motive, Curtea consideră oportun să intervină acum şi să dea undă verde preşedintelui la începutul acestui litigiu”, a declarat Jackson.
„Conform Constituţiei noastre, Congresul are competenţa de a înfiinţa agenţii administrative şi de a le stabili funcţiile.
Astfel, în ultimul secol, preşedinţii care au încercat să reorganizeze guvernul federal au obţinut mai întâi autorizarea Congresului pentru a face acest lucru.
Deşi preşedinţii dispun de o anumită libertate de apreciere în ceea ce priveşte reducerea numărului de angajaţi federali, ei nu pot restructura fundamental guvernul federal pe cont propriu.”
Trump a luat măsuri pentru a concedia zeci de mii de angajaţi guvernamentali şi a reduce drastic programele, vizând iniţiativele în favoarea diversităţii şi eliminarea agenţiei americane de ajutor umanitar USAID şi a diverselor alte departamente.