Serviciul de securitate FSB al Rusiei va avea propriile centre de detenţie preventivă, afirmă un adjunct

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, principalul succesor al KGB din era sovietică, va avea în curând competenţa de a crea o reţea de centre de detenţie preventivă sub propria jurisdicţie, potrivit unui proiect de lege adoptat de camera inferioară a parlamentului, scrie Reuters.
După căderea Uniunii Sovietice în 1991 şi în anii care au urmat aderării Rusiei la Consiliul Europei în 1996, FSB şi-a pierdut controlul formal asupra unei reţele de centre de detenţie preventivă, deşi a păstrat un control informal semnificativ.
Legiuitorii spun că FSB are nevoie de astfel de centre de detenţie din cauza intensificării activităţilor de spionaj şi subversive ale puterilor străine de la începutul războiului din Ucraina, cunoscut în Rusia sub numele de „operaţiune militară specială”.
Vasili Piskariov, preşedintele Comisiei pentru securitate şi anticorupţie a camerei inferioare a parlamentului, a declarat că legea a fost adoptată în lectură finală de către Duma de Stat.
„Legea prevede detenţia persoanelor acuzate de crime împotriva securităţii statului în centre de detenţie separate aflate sub jurisdicţia FSB din Rusia”, a declarat Piskariov pe Telegram.
O notă explicativă care însoţeşte proiectul de lege precizează că personalul militar din cadrul serviciilor de securitate ale statului va administra centrele de detenţie.
Piskariov a afirmat că numărul cazurilor de trădare, spionaj şi terorism a crescut de trei ori în ultimul deceniu, iar numărul inculpaţilor a crescut de patru ori.
FSB, cu sediul în Piaţa Lubianka din centrul Moscovei, este una dintre cele mai puternice agenţii de informaţii din lume, cu capacităţi semnificative în domeniul contraspionajului, contraterorismului, ciberneticii, informaţiilor umane şi forţelor speciale.
Directorul său, Alexander Bortnikov, raportează direct preşedintelui Vladimir Putin, care a fost el însuşi ofiţer KGB în Germania de Est în anii 1980 şi a condus FSB înainte de a fi numit prim-ministru în 1999.
Oponenţii lui Putin spun că acesta a construit un sistem politic din ce în ce mai represiv, care se bazează în mare măsură pe FSB. Susţinătorii lui Putin spun că Rusia se află sub un atac hibrid din partea marilor puteri occidentale şi are nevoie de FSB pentru a asigura securitatea şi a păstra suveranitatea Rusiei.
Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.