Curtea Europeană constată că Rusia a comis încălcări în Ucraina şi că se află în spatele doborârii zborului MH17. Kremlinul fumegă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia este responsabilă pentru încălcări grave ale dreptului internaţional în Ucraina, inclusiv doborârea zborului Malaysia Airlines 17 în 2014, marcând prima dată când o instanţă internaţională a tras la răspundere Moscova pentru încălcări ale drepturilor omului legate de conflictul din această ţară, scrie AP.
Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au pronunţat miercuri hotărâri în patru cauze intentate de Ucraina şi Ţările de Jos împotriva Rusiei de la începutul conflictului în 2014.
Acuzaţiile includ crimă, tortură, viol, distrugerea infrastructurii civile, răpirea copiilor ucraineni şi doborârea avionului de pasageri al Malaysian Airlines, zborul MH17, de către separatiştii ucraineni care sunt de partea Rusiei.
Citind hotărârile în faţa unei săli de judecată arhipline din Strasbourg, preşedintele Curţii, Mattias Guyomar, a declarat că forţele ruse au încălcat dreptul internaţional umanitar în Ucraina prin atacuri care „au ucis şi rănit mii de civili şi au creat frică şi teroare”.
Judecătorii au constatat că încălcările drepturilor omului au depăşit orice obiectiv militar şi că Rusia a folosit violenţa sexuală ca parte a unei strategii de a distruge moralul ucrainean, a spus judecătorul francez.
„Folosirea violului ca armă de război a fost un act de extremă atrocitate care a echivalat cu tortura”, a spus Guyomar.
Plângerile au fost depuse înainte ca organul de conducere al curţii să expulzeze Moscova în 2022, în urma invaziei pe scară largă.
Deciziile sunt în mare parte simbolice, deoarece Moscova afirmă că intenţionează să le ignore.
„Nu le vom respecta, le considerăm nule”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o convorbire telefonică cu reporterii.
Familiile victimelor dezastrului MH17 consideră că această decizie este o etapă importantă în lupta lor de 11 ani pentru dreptate.
Boeingul 777 care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie 2014, cu o rachetă Buk de fabricaţie rusească, lansată din teritoriul estic al Ucrainei controlat de rebeli separatişti. Toţi cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului au murit, inclusiv 196 de cetăţeni olandezi.
În mai, agenţia aviatică a ONU a găsit Rusia responsabilă pentru dezastru.
CEDO este o parte importantă a Consiliului Europei, care este cea mai importantă instituţie pentru drepturile omului de pe continent. Rusia a fost expulzată din consiliu din cauza invaziei şi războiului Moscovei în Ucraina. Cu toate acestea, curtea poate încă să se ocupe de cazurile împotriva Rusiei care datează dinaintea expulzării sale.
În 2023, judecătorii au dat câştig de cauză Ucrainei şi Ţărilor de Jos într-un litigiu privind competenţa, constatând că existau dovezi suficiente pentru a demonstra că zonele din estul Ucrainei controlate de rebelii separatişti se aflau „sub jurisdicţia Federaţiei Ruse”, inclusiv prin furnizarea de arme şi acordarea de sprijin politic şi economic.
Hotărârile de miercuri nu vor fi ultimele ale CEDO referitoare la război. Kievul are alte cazuri pendinte împotriva Rusiei şi există aproape 10.000 de cazuri intentate de persoane fizice împotriva Kremlinului.
Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Ţările de Jos, în care doi ruşi şi un rebel ucrainean au fost condamnaţi în contumacie pentru multiple omoruri pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.
În 2022, cea mai înaltă instanţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite a ordonat Rusiei să oprească operaţiunile militare în Ucraina pe durata procesului, care va dura ani de zile. Rusia a ignorat ordinul Curţii Internaţionale de Justiţie.
Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat oficial planurile de înfiinţare a unui nou tribunal internaţional pentru a judeca oficiali ruşi de rang înalt pentru invazia pe scară largă a Ucrainei.