Marea Britanie ar putea ieşi “accidental” din UE fără acord

O pancartă cu un mesaj anti-Brexit
O pancartă cu un mesaj anti-Brexit (Daniel Leal-Olivas/AFP/Getty Images)

Marea Britanie riscă să iasă accidental din UE fără să încheie un acord, a avertizat, luni, Sabine Weyand, adjunct al negociatorului blocului european pentru Brexit, Michel Barnier.

În unele dintre cele mai dure remarci, Weyand, a criticat maniera în care premierul britanic, Theresa May, a gestionat discuţiile privind separarea Londrei de Bruxelles, potrivit Deutsche Welle.

“Există un risc foarte real de ieşire fără acord. Nu intenţionat, ci accidental”, a declarat Weyand la think tank-ul Centrul pentru Politică Europeană (European Policy Centre – EPC).

Weyand a susţinut că May nu i-a ţinut la curent cu discuţiile pe unii dintre membrii guvernului în cele 18 luni de negocieri intense cu Bruxelles-ul.

Drept urmare, a continuat Weyand, mulţi parlamentari au fost surprinşi de conţinutul acordului de retragere semnat de May cu liderii UE în noiembrie 2018 şi în cadrul recentului vot în Parlament l-au respins într-o manieră categorică.

Acum, May încearcă să facă unele schimbări la acord şi la o declaraţie politică privind relaţiile viitoare UE-Marea Britanie cu scopul de a câştiga sprijin intern pentru planul său.

Parlamentul britanic va dezbate şi va vota marţi o serie de amendamente cu privire la ceea ce trebuie făcut în continuare, după respingerea acordului lui May.

Au fost propuse 14 amendamente la acordul lui May şi câteva dintre acestea au fost selectate pentru a fi dezbătute şi supuse votului.

Aparent, May le-a cerut parlamentarilor să susţină un amendament care cere ca backstop-ul nord-irlandez – un fel de politică de asigurare ce urmăreşte să prevină o graniţă dură în Irlanda – să fie înlocuit cu aranjamente alternative.

Însă Jacob Rees-Mogg, un susţinător conservator influent al Brexitului, a declarat că el şi aliaţii săi care susţin un “Brexit dur” nu vor susţine amendamentul deoarece acesta “nu precizează cu ce anume va fi înlocuit backstop-ul”.

Alte amendamente cheie urmăresc excluderea unui Brexit fără acord şi pregătirea celui de-al doilea referendum pe tema Brexitului în care să se folosească buletine de vot din hârtie.

Între timp, celelalte 27 de state membre UE şi-au intensificat pregătirile pentru un Brexit fără acord. Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe italian a precizat că a elaborat măsuri pentru o ieşire a Marii Britanii fără acord, cu scopul de a proteja industria financiară a Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe