Theresa May din nou în Parlament pentru Brexit. Planul B similar cu planul A

Premierul britanic Theresa May (Christof Stache/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.01.2019

Premierul britanic Theresa May a fost obligată să prezinte, luni, în faţa Parlamentului aşa-numitul plan B pentru Brexit, după ce acordul de retragere negociat cu Bruxelles-ul a fost respins săptămâna trecută cu 230 de voturi, potrivit site-ului Quartz, care a adăugat că noul plan este foarte similar cu cel precedent.

După întâlnirea cu câţiva membri ai Parlamentului, May a declarat că este “clar că abordarea guvernului a trebuit să se schimbe. Şi s-a schimbat”. Totuşi, la finalul declaraţiei sale nu s-a clarificat ce fel de schimbare a avut loc.

May a rămas fermă în privinţa câtorva puncte prezentate anterior. În timp ce a reiterat viziunea sa că un Brexit fără acord ar trebui evitat, premierul a refuzat să excludă această posibilitate – lucru cerut de liderul laburiştilor din opoziţie, Jeremy Corbyn, şi de alţi parlamentari. În schimb, May a subliniat că adoptarea unui acord de retragere este cea mai bună cale pentru a evita un Brexit fără acord.

De asemenea, May a respins din nou ideea de a cere Uniunii Europene o prelungire a termenului limită pentru Brexit, care urmează să aibă loc în 29 martie, afirmând că este improbabil ca blocul să accepte o astfel de cerere. Anterior, publicaţia The Guardian a susţinut că UE este dispusă să ofere Londrei o prelungire “tehnică” până în luna iulie. În plus, premierul a respins organizarea unui al doilea referendum, pentru ca britanicii să voteze din nou pentru Brexit, precizând că o astfel de măsură ar stabili un precedent periculos şi va crea probleme legate de coeziunea socială.

Poate cel mai nou element din discursul lui May a fost faptul că guvernul nu va mai cere europenilor care locuiesc în Marea Britanie să plătească o taxă de înregistrare de aproximativ 73 de euro pentru a rămâne în ţară după Brexit.

Aşadar, ce va urma? May a declarat că va depune acum eforturi pentru dezbateri mai cuprinzătoare cu parlamentarii britanici şi apoi cu UE cu privire la cel mai controversat aspect al acordului: backstop-ul irlandez. Această parte cheie a negocierilor urmăreşte să prevină o frontieră dură între Republica Irlandeză, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord. Propunerea privind modul în care s-ar realiza acest lucru – menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE până la finalizarea negocierilor – s-a dovedit a fi de neacceptat pentru mulţi politicieni britanici.

Nu este clar ce se poate obţine din discuţiile suplimentare cu UE. Blocul a susţinut în repetate rânduri că poate oferi doar clarificări suplimentare şi nu renegociază acordul pentru Brexit, în special backstop-ul.

În 29 ianuarie, Parlamentul britanic va vota probabil o serie de amendamente la acordul propus de parlamentari, precum o prelungire a procesului de retragere şi puteri parlamentare mai mari pentru a bloca un Brexit fără acord. Votul nu va avea un caracter obligatoriu, însă va servi ca test pentru schimbările pe care May le-ar putea lua în considerare la acordul de ieşire.

Al doilea vot parlamentar cu caracter obligatoriu asupra acordului de Brexit ar urma să aibă loc în luna februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor