Theresa May din nou în Parlament pentru Brexit. Planul B similar cu planul A
alte articole
Premierul britanic Theresa May a fost obligată să prezinte, luni, în faţa Parlamentului aşa-numitul plan B pentru Brexit, după ce acordul de retragere negociat cu Bruxelles-ul a fost respins săptămâna trecută cu 230 de voturi, potrivit site-ului Quartz, care a adăugat că noul plan este foarte similar cu cel precedent.
După întâlnirea cu câţiva membri ai Parlamentului, May a declarat că este “clar că abordarea guvernului a trebuit să se schimbe. Şi s-a schimbat”. Totuşi, la finalul declaraţiei sale nu s-a clarificat ce fel de schimbare a avut loc.
May a rămas fermă în privinţa câtorva puncte prezentate anterior. În timp ce a reiterat viziunea sa că un Brexit fără acord ar trebui evitat, premierul a refuzat să excludă această posibilitate – lucru cerut de liderul laburiştilor din opoziţie, Jeremy Corbyn, şi de alţi parlamentari. În schimb, May a subliniat că adoptarea unui acord de retragere este cea mai bună cale pentru a evita un Brexit fără acord.
De asemenea, May a respins din nou ideea de a cere Uniunii Europene o prelungire a termenului limită pentru Brexit, care urmează să aibă loc în 29 martie, afirmând că este improbabil ca blocul să accepte o astfel de cerere. Anterior, publicaţia The Guardian a susţinut că UE este dispusă să ofere Londrei o prelungire “tehnică” până în luna iulie. În plus, premierul a respins organizarea unui al doilea referendum, pentru ca britanicii să voteze din nou pentru Brexit, precizând că o astfel de măsură ar stabili un precedent periculos şi va crea probleme legate de coeziunea socială.
Poate cel mai nou element din discursul lui May a fost faptul că guvernul nu va mai cere europenilor care locuiesc în Marea Britanie să plătească o taxă de înregistrare de aproximativ 73 de euro pentru a rămâne în ţară după Brexit.
Aşadar, ce va urma? May a declarat că va depune acum eforturi pentru dezbateri mai cuprinzătoare cu parlamentarii britanici şi apoi cu UE cu privire la cel mai controversat aspect al acordului: backstop-ul irlandez. Această parte cheie a negocierilor urmăreşte să prevină o frontieră dură între Republica Irlandeză, un stat membru UE, şi Irlanda de Nord. Propunerea privind modul în care s-ar realiza acest lucru – menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală a UE până la finalizarea negocierilor – s-a dovedit a fi de neacceptat pentru mulţi politicieni britanici.
Nu este clar ce se poate obţine din discuţiile suplimentare cu UE. Blocul a susţinut în repetate rânduri că poate oferi doar clarificări suplimentare şi nu renegociază acordul pentru Brexit, în special backstop-ul.
În 29 ianuarie, Parlamentul britanic va vota probabil o serie de amendamente la acordul propus de parlamentari, precum o prelungire a procesului de retragere şi puteri parlamentare mai mari pentru a bloca un Brexit fără acord. Votul nu va avea un caracter obligatoriu, însă va servi ca test pentru schimbările pe care May le-ar putea lua în considerare la acordul de ieşire.
Al doilea vot parlamentar cu caracter obligatoriu asupra acordului de Brexit ar urma să aibă loc în luna februarie.