Manifestanţii macedoneni iau cu asalt clădirea prezidenţială

Manifestanţii anti-guvern din capitala macedoneană au năvălit în clădirea prezidenţială, cerând demisia preşedintelui Gjorge Ivanov în contextul scandalului privind interceptarea unor controversate convorbiri telefonice.
Ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine în capitala macedoneană Skopje, 13 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.04.2016

Conform presei locale, atmosfera a devenit tensionată în capitala macedoneană Skopje miercuri noaptea, după ce mii de manifestanţi au ieşit pe străzi pentru a doua zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui Ivanov.

Demonstraţia, la care erau prezente câteva sute de oameni, a început cu scandarea unor lozinci precum “Demisia acum” dar, treptat, s-a transformat într-un marş în centrul oraşului la care au participat mii de persoane.

După izbucnirea ciocnirilor violente cu forţele de ordine, o parte dintre manifestanţi au năvălit în clădirea prezidenţială, au spart geamuri şi au dat foc mobilierului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei macedonene, Toni Angelovski, a declarat pentru AFP: “12 oameni au fost arestaţi şi un jurnalist a fost rănit”.

Protestele au izbucnit după ce preşedintele Ivanov a anunţat că va bloca procedurile legale împotriva fostului premier Nikola Gruevski care a fost implicat în monitorizarea convorbirilor a aproximativ 20.000 de persoane, inclusiv politicieni şi jurnalişti.

Opoziţia a publicat în februarie 2015 un număr mare din presupuse interceptări de convorbiri telefonice, susţinând că acestea sunt o dovadă că statul controlează reporteri, judecători şi oficiali publici şi manipulează rezultatele electorale.

Totuşi, guvernul macedonean a declarat că nu au fost comise ilegalităţi şi, în schimb, a înregistrat acuzaţii penale împotriva principalului lider al opoziţiei, Zoran Zaev, acuzându-l de “spionaj” şi că încearcă să “destabilizeze” fosta republică iugoslavă, care aspiră să adere atât la UE cât şi la NATO.

Într-un discurs televizat, Ivanov a declarat marţi că suspendă procedurile legale împotriva politicienilor implicaţi în scandal “pentru a pune capăt acestei crize politice” înaintea alegerilor planificate pentru luna iunie.

El a graţiat 56 de persoane atât din partidele de guvernament cât şi din opoziţie, susţinând că este nevoie de o reconciliere naţională.

Ţara balcanică este de asemenea în prima linie de luptă în criza europeană a refugiaţilor şi a fost intens criticată pentru că a recurs la forţă excesivă pentru a împiedica refugiaţii şi migranţii să treacă ilegal graniţa cu Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor