Grecia şi UNHCR condamnă Macedonia pentru folosirea gazului lacrimogen la Idomeni
alte articole
UNHCR a condamnat acţiunile poliţiei macedonene care a folosit duminică gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva refugiaţilor aflaţi pe partea elenă a graniţei. Începând cu luna februarie, aproximativ 12.000 de refugiaţi au dormit în adăposturi improvizate sau sub cerul liber la punctul de trecere a frontierei Idomeni din Grecia. Situaţia s-a complicat după ce mai multe state balcanice şi-au închis frontierele şi au blocat astfel ruta Balcanică folosită de refugiaţi pentru a ajunge în ţări europene precum Germania sau Suedia.
“Deseori în lunile recente, am văzut tensiunea amplificându-se la diverse frontiere europene între forţele de securitate pe de o parte şi oamenii care fug de război şi au nevoie de ajutor, pe de altă parte”, a declarat luni Adrian Edwards, purtător de cuvânt al UNHCR.
Duminică, conform rapoartelor media, norii de gaze lacrimogene puteau fi văzuţi răspândindu-se în interiorul centrului pentru refugiaţi şi în satul învecinat Idomeni. Aparent, poliţiştii macedoneni au folosit gaze lacrimogene timp de mai mult de două ori şi chiar au aruncat cu pietre şi au folosit tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc împotriva refugiaţilor. Activiştii şi voluntarii s-au grăbit să îi scoată din zona de conflict pe refugiaţii care au leşinat şi să le ofere primul ajutor. Până duminică seara, organizaţia Medecins Sans Frontières a raportat că sunt tratate cel puţin 300 de persoane pentru traume şi efecte ale gazului lacrimogen.
Luni, guvernul elen a anunţat că a depus două plângeri la adresa Macedoniei. Premierul Alexis Tsipras şi-a manifestat frustrarea la răspunsul poliţiei macedonene împotriva unor “oameni care nu au constituit o ameninţare şi care nu erau înarmaţi”, susţinând că este o “mare ruşine pentru societatea europeană şi pentru o ţară care doreşte să facă parte din ea”.
Grecia a încercat să blocheze eforturile vecinei sale de a adera la UE datorită unei dispute cu privire la numele de Macedonia, care este numele unei provincii elene nordice unde este localizat oraşul Salonic. Oficialii eleni au insistat ca întreaga comunitate internaţională să se refere la Macedonia ca Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, deşi ideea nu a prins rădăcini prea puternice în afara Atenei.
La rândul lor, oficialii macedoneni au acuzat organizaţiile nonguvernamentale de incitare a refugiaţilor pe partea elenă a frontierei. Luni, Ministerul macedonean de Interne a publicat o declaraţie în care a susţinut că aproximativ 3.000 de oameni au participat la tulburările de duminică şi că 23 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi. Oficialii macedoneni au negat declaraţii ale martorilor care au susţinut că au fost folosite grenade de tip flash bang şi gloanţe de cauciuc, deşi organizaţia Medecins Sans Frontières a raportat tratarea a cel puţin 30 de persoane pentru răni cauzate de proiectile.