Franţa: Vânzarea navelor Mistral către Rusia suspendată din cauza presiunii NATO

Parisul a recunoscut că a oprit livrarea navelor din clasa Mistral către Moscova datorită unor presiuni puternice venite din partea statelor est-europene şi baltice din cadrul NATO. Acum, navele vor fi livrate Egiptului.
Nava Vladivostok din clasa Mistral, construită pentru Rusia, este văzută în şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique de lângă Saint Nazaire, vestul Franţei, 22 septembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.09.2015

Franţa a recunoscut că NATO a forţat-o să suspende un acord privind vânzarea către Rusia a două nave de luptă din clasa Mistral.

“Am fost supuşi unei presiuni semnificative din partea ţărilor est-europene, fără să mai vorbim de statele baltice, la sesiunea Adunării Parlamentare a NATO”, a declarat Robert del Picchia, purtător de cuvânt al Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Senatul francez, conform unui raport publicat marţi de agenţia de ştiri RT.

În luna iulie, Franţa a suspendat livrarea celor două portelicoptere din clasa Mistral, care au fost comandate de Rusia în 2011. În 23 septembrie, Parisul a anunţat că navele vor fi vândute Egiptului. Prima navă, Vladivostok, şi cea de-a doua, Sevastopol, ar fi trebuit să fie livrate Moscovei în noiembrie 2014 şi, respectiv, în 2015.

“Polonia a ameninţat într-adevăr că va întrerupe negocierile [cu Franţa] privind construirea a 50 de elicoptere Caracal, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, dacă vom livra navele [către Rusia]”, a declarat del Picchia.

Franţa a fost de acord în luna august să ramburseze aproximativ 950 milioane de euro deja plătite de Rusia după 8 luni de negocieri intense.

Del Picchia a recunoscut, de asemenea, că producătorul francez de arme DCNS va pierde bani datorită suspendării acordului cu Moscova.

“Excluzând vânzarea [către Egipt], statul francez va trebui să acopere plăţi de aproximativ 1,1 miliarde de euro”, a declarat Senatul. “Dacă acordul cu Egiptul se finalizează, suma ar putea fi redusă cu 200 până la 250 milioane de euro.”

NATO şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că susţine separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei cu arme şi soldaţi – o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă în mod categoric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor