Manevre obscure sau coincidenţe halucinante? La Teleorman, Dragnea îşi securizează secţiile de votare

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

În ciuda faptului că legea prevede expres că preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora trebuie stabiliţi prin tragere la sorţi, 32 din cele 34 de secţii de votare din oraşul Alexandria vor fi conduse duminică, 2 noiembrie, de aceiaşi oameni care s-au ocupat şi de alegerile europarlamentare şi la referendumul din 2012, au dezvăluit jurnaliştii de la România Liberă.

La Teleorman, judeţ considerat fieful vicepremierului Liviu Dragnea (urmărit penal în "Dosarul Fraudă la Referendum"), apar primele suspiciuni că se pregăteşte o fraudă electorală la alegerile din 2 noiembrie.

În 32 dintre cele 34 de secţii de votare din Alexandria, au fost alese exact aceleaşi persoane pe exact aceleaşi funcţii ca la europarlamentare şi chiar ca la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 2012. Legea electorală prevede ca preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi prin tragere la sorţi de către Biroul Electoral Judeţean (BEJ). Însă este greu de crezut că a avut loc o astfel de tragere la sorţi, iar dacă aceasta a avut loc este într-adevăr una care va rămâne în istorie.

"Această situaţie nu poate fi reţinută ca o coincidenţă şi este rezultatul direct al unei trageri la sorţi care eludează procedura", au transmis reprezentanţii PDL-PNL.

Totodată, ACL a dezvăluit că o mare parte a preşedinţilor secţiilor de votare sunt fie angajaţi ai Primăriei Alexandria, condusă de liderul local al PSD Victor Drăguşin, fie din societăţi aflate în subordinea Consiliului Local. Mai mult decât atât, unii dintre aceştia nu ar avea nici funcţii juridice, în ciuda faptului că legea electorală prevede că juriştii au întâietate pentru alegerile electorale.

Reprezentaţii ACL mai reclamă faptul că preşedintele Secţiei de Votare 12 ar fi membru al Tineretului Social Democrat, iar în sprijinul acestei acuzaţii au ataşat şi câteva fotografii în care Eană Cristian apare direct implicat în mai multe acţiuni ale PSD local. Deşi numele său apare în lista membrilor TSD Teleorman, Cristian Eană susţine că el nici măcar nu este înscris în PSD.

Biroul Electoral Judeţean Teleorman a respins însă reclamaţiile ACL: "Faptul că anumite persoane desemnate ca preşedinţi şi locţiitori au îndeplinit aceste funcţii şi la alegerile anterioare nu reprezintă un impediment în desemnarea acestora în alegerile prezidenţiale din 2014. În lipsa unor dovezi certe care să conducă la faptul că tragerea la sorţi a fost nelegală, se respinge contestaţia".

Potrivit publicaţiei citate, ca tragerea la sorţi a preşedinţilor de secţii de votare să fie corectă, ar fi trebuit ca numărul de persoane luate în calcul pentru procedură să fie cu 10% mai mare decât numărul de secţii, prevede legea electorală. Apoi, întâietate la tragere au juriştii, însă ACL Teleorman susţine că nici unul dintre cele două criterii nu a fost respectat. Totodată, ar fi trebuit trase la sorţi nu doar persoanele, ci şi secţiile de votare unde vor merge acestea.

În realitate, opoziţia locală a acuzat că judecătorul care a efectuat tragerea la sorţi nu a ales decât numărul secţiei de votare, apoi ar fi desemnat direct din lista pe care o avea în faţa cine va fi preşedinte acolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne